avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua . Sunt deținătorul unui cabinet ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua . Sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care ...

Buna ziua . Sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care funcționează de 12 ani într-un apartament de bloc la parter . Doresc sa ofer spre închiriere acest cabinet . Întrebarea este daca este necesar din nou acordul vecinilor având in vedere ca nu se schimba destinația locatiei .
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:23, 20 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Având în vedere că nu se schimbă destinația locației ci doar intervine un contract de închiriere respectiv cedarea dreptului de folosință, în opinia mea nu trebuie să se obțină din nou acordul vecinilor dacă vecini actuali sunt cei care și-au dat inițial acordul la schimbarea destinației locuinței.

Cu toate acestea trebuie să luăm în considerați faptul că la data la care ați deschis cabinetul stomatologic era în vigoare art. 42 din legea nr. 230/2007:

„Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării”,

iar la momentul actual este în vigoare art. 40 alin. 1 din legea 196/2018 :

„ Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării”.


și că în noul act normativ legiuitorul a introdus la art. 40 două reglementări suplimentare care nu se regăseau în vechiul act normativ:

(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.

(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.

Acum depinde și de relațiile în care vă aflați cu asociația și cu vecinii și ce documente se solicită la înregistrarea contractului de închiriere la organul financiar.




SennaAyr a scris:

Buna ziua . Sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care funcționează de 12 ani într-un apartament de bloc la parter . Doresc sa ofer spre închiriere acest cabinet . Întrebarea este daca este necesar din nou acordul vecinilor având in vedere ca nu se schimba destinația locatiei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la ... Drlauracristescu Drlauracristescu Bună seara! Pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul unui bloc, trebuie acordul tuturor vecinilor din acel bloc? Sau doar cei pe verticală, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! pentru înființarea unui cabinet de asistență ... Lenuta1969 Lenuta1969 Bună ziua! Pentru înființarea unui Cabinet de asistență socială intr-un apartament, am nevoie de acordul vecinilor sau al Asociației de locatari? ... (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)