avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termene de completare și transmitere Registru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termene de completare și transmitere Registru Zilieri si plata

Reglementarea privind termenele de completare și transmitere a Registrului de evidenta a zilierilor, cu datele prevăzute la art. 7 alin. (3), sunt stabilite zilnic si lunar?

1.La o firma caen 0125 ( domeniu agricol- Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor si a altor pomi fructiferi ), cum se pot raporta lunar zilierii?
2. Daca rapotez zilnic zilierii de acest gen ,,agricultura,, ii pot raporta uterior orei de incepere a activitatii?
3. Daca din motive neimputabile beneficiarului ( meteo sau chiar plecarea din plantatie a zilierului), prestarea activitatii se face intr-o zi doar 2 ore societatea este obligata ra raporteze si sa ii achite contavaloarea minimului sal minim ec pentru 8 ore sau poate minimul pe 1 ora/zi respectiv 2 x 20,782?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:09, 21 Februarie 2024
1. Pentru zilierii care prestează activități în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum și în activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești», al institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și al institutelor naționale, al instituțiilor de învățământ agricol și silvic, Registrul electronic de evidență a zilierilor se întocmește lunar.

2. Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii.
De aseemnea, plata remunerației se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care perioada de desfășurare a activității depășește 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar sau un împuternicit al acestuia.

Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă.

3. Beneficiarul şi/sau persoanele împuternicite de către acesta completează în Registru, în ordine cronologică, în termenele prevăzute de lege, toţi zilierii care prestează pentru acesta activităţi necalificate, cu caracter ocazional, în condiţiile legii,
cu următoarele date:
....
3. date privind activitatea desfăşurată de zilieri:
a) data începerii activităţii;
b) ora începerii activităţii zilierului;
...
Plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca, chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate. Dar daca partile nu convin un numar mai mic, daca partile convin 8 ore/zi, iar zilierul pleaca fara acordul beneficiarului dupa 2 ore lucrate, beneficiarul il poate plati doar pentru cele 2 ore ?
Legea nu mentioneaza aceasta situatie .. insa daca pleaca, consider ca se va plati la orele lucrate.. intrebati la Inspectia Muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. cate ore are dreptul sa lucreze un zilier major intr-o ... Laszlo Ecaterina Laszlo Ecaterina Buna ziua. Cate ore are dreptul sa lucreze un zilier major intr-o saptamana. Are voie sa lucreze simbata si duminica? Multumesc (vezi toată discuția)
Bună seara, in cazul in care o persoană care are grad 3 de ... Anca100000 Anca100000 Bună seara, In cazul in care o persoană care are grad 3 de invaliditate doreste sa lucreze ca si zilier, nr de ore este de 4 ore/zi, 20 ore/saptamana. ... (vezi toată discuția)
Plata zilier care lucreaza mai putin decat timpul convenit nina.m nina.m Daca beneficiarul si zilierul au convenit ca zilierul sa lucreze 8 ore/zi, beneficiarul transmite in Registrul zilierilor, ora de inceput si numarul de 8 ore, ... (vezi toată discuția)