Am fost chemat la declaratie in calitate de martor pentru ca am fost pe locul din dreapta in timp ce soferul a fost testat cu DrugTest in urma caruia a iesit pozitiv la una din substantele interzise. Declaratia mea sustine doar faptul ca s-a facut testul si persoana numita era sofer. In acest caz, voi fi citat in instanta? Daca sansele sunt mari, va trebui sa ma prezint ? Mentionez ca nu imi este la indemana deplasarea fiind din alta localitate, exista posibilitatea sa nu ma prezint fara a primi amenda/ mandat de aducere ?
Daca va fi folosita procedura recunoasterii invinurii, martorii nu sunt citati in fata instantei de judecata.
esfăşurarea judecării cauzelor - Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei -
Art. 374. -
(1) Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara, personal sau prin înscris autentic, că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
(2) Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe.
(3) La termenul de judecată, când cauza se află în stare de judecată, instanţa îl întreabă pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală şi acordă cuvântul procurorului, celorlalte părţi şi persoanei vătămate asupra cererii formulate.