avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurari de sanatate PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurari de sanatate PFA

Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride sanatate.
Daca nu am obtinut un venit care sa fie la nivelul salariului minim pe economie atunci de ce sunt obligat sa platesc la acest nivel. Ma intreb daca eu platesc 16% impozit pe venit, si inca 7% la asigurari de sanatate, atunci intretinerea apartamentului cu ce o mai platesc, copilul cu ce il trimit la scoala. Nu mai vorbesc de celelalte nevoi pe care le are o familie.
Daca se poate sa-mi dea cineva un raspuns la aceasta problema, si daca as putea sa ma prezint in instanta cu aceasta problema?
Va Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARIA MAGDALENA HISUM , Consultant credite si finantari 22:32, 8 Februarie 2010
draga kblucian, si eu m-am rvoltat, si eu m-am laudat ca dau statul in judecata , ca e un abuz si o nerusinare sa aplice legea retroactiv si.... pana la urma m-am dus cu banii la carierie si basta.
nu ai ce face, legea e modificata si permite, efectiv, aplicarea retroactiva.
daca ma intrebi pe mine, eu zic sa te duci sa platesti, nu ai ce face!
nu ma pricep sa atasez fisiere pe forumul asta dar lege e asa :

SECŢIUNEA a 2-a
Asiguratii care realizeaza venituri impozabile
din activitati independente


Art. 6. - (1) Veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt veniturile comerciale si veniturile din profesii libere realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, asa cum sunt prevazute in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Art. 7. - (1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.

Art. 8. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita in termenul prevazut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplica numai in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
(4) Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.
(5) La expirarea termenului prevazut la alin. (4), pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.
(2) In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita in termenul prevazut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplica numai in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.


Asta chiar ca e o aberatie. Adica e valabil sa platesti daca n-ai venit doar in cazul in care e singurul venit acesta? Adica daca am pierdere sau zero trebuie sa platesc din nimic, iar daca mai am alt venit nu mai este valabil:) Eu cred ca trebuie semnalat acest lucru marilor guvernanti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia de sanatate MonicaForneo MonicaForneo Buna ziua, ma poate ajuta cineva sa completez declaratia pentru Fondul National Uic de Asigurari Sociale de Sanatate? Venitul brut pe 2010 este de ... (vezi toată discuția)
Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de broker in asigurari Simona Ioana Simona Ioana Buna ziua, incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei de sanatate se calculeaza din venitul brut sau din venitul net? bogdanblue bogdanblue Buna, As avea nevoie de un raspuns clar in legatura cu plata contributiei la sanatate. Am gasit diferite raspunsuri pe acest site si nu stiu care e ... (vezi toată discuția)