avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara.Sunt angajata din data de 2 aprilie 2023 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara.Sunt angajata din data de 2 aprilie 2023 în funcția ...

Bună seara.Sunt agajata din data de 2 aprilie 2023 în funcția de lucrător comercial la o firma care comercializează haine pentru copii.In data de 10 februarie 2024 s-a efectuat inventar din care a rezultat lipsuri în valoare de aproximativ 5000 de lei.Magazinul are 4 angajate dintre care una este în risc maternal.Astazi ni s-a comunicat printr-un email suma de plată pentru a acoperi lipsurile,suma ce nu este egala pentru fiecare angajata în parte.Specifica în mail respectiv ca sumele sunt calculate în funcție de vechimea fiecărei angajate.Specific ca în acest timp de când sunt eu angajata, au mai fost alte 2 angajate în magazin care au plecat și la plecarea lor nu s-a efectuat nici un inventar.Intrebarea mea este dacă sunt obligata sa plătesc aceasta sumă,și dacă în situația de fata dacă îmi dau demisia sunt obligata sa stau în preaviz?Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 5 Martie 2024
Ati participat la inventariere? Ati semnat actele aferente?

Angajatorul nu va poate opri niciun ban, daca el considera ca i ati produs daune, sa va dea in judecata si doar o instanta poate stabili daca sunteti vinovata de lipsuri sau nu.

Daca va dati demisia, corect este sa respectati preavizul.
1. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

2. In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
In caz contrar, va putea actiona in instanta pentru recuperarea prejudiiului cauzat.

3. Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.


4. Nu este obligatoriu sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

In speta, pot exista doua situatii posibile :
- fie se va decide desfacerea disciplinara a c.i.m. pentru absente nemotivate, dupa efectuarea cercetarii disciplinare;

- fie incetarea c.i.m. prin demisie la expirarea perioadei de preaviz, fara a se mai dispune efectuarea cercetarii disciplinare;
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va mulțumesc pentru răspuns!Am participat la inventariere.Angajatorul a spus ca nu ne poate opri banii din salariu ci sa ii viram într un cont.Nu a venit cu o lista clara cu lipsuri sa vedem clar ce lipsește și de când lipsește,pentru ca la angajarea mea nu s-a făcut inventar.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu virati nimic, in niciun cont.

Daca angajatorul considera ca dvs. sunteti vinovata de lipsuri, sa va dea in judecata si sa faca dovada urmatoarelor:
- inventarul la angajarea dvs.
- inventarul anual
- inventarul la angajarea fiecareia dintre celelalte vanzatoare
- inventarul la plecarea fiecareia dintre celelalte vanzatoare
- aducerii la cunostinta dvs. a lipsurilor constatate in urma ultimului inventar.

In cazul unui conflict de munca, sarcina probei ii revine angajatorului, nu dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2024
Florentina Ragalie, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In lista de inventariere trebuiau mentionate lipsurile ?

Ati semnat acel inventar?

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare - lucrator gestionar dmmagazin dmmagazin Doresc sa stiu care sunt temeiurile de drept si de fapt care pot determina angajarea raspunderii materiale. Sunt lucrator gestionar impreuna cu alte 2 colege ... (vezi toată discuția)
Pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune? Mihaela 85 Mihaela 85 Bună ziua aș vrea să știu dacă pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune preluată cu inventar chiar dacă nu am desfășurat ... (vezi toată discuția)
Plata angajament inventar bogdans77 bogdans77 Buna ziua,la firma la care lucrez s-a facut inventarul si a iesit minus o suma.Poate sa imi spuna cineva cum este legal sa se imparta suma de plata la ... (vezi toată discuția)