avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara.Sunt angajata din data de 2 aprilie 2023 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara.Sunt angajata din data de 2 aprilie 2023 în funcția ...

Bună seara.Sunt agajata din data de 2 aprilie 2023 în funcția de lucrător comercial la o firma care comercializează haine pentru copii.In data de 10 februarie 2024 s-a efectuat inventar din care a rezultat lipsuri în valoare de aproximativ 5000 de lei.Magazinul are 4 angajate dintre care una este în risc maternal.Astazi ni s-a comunicat printr-un email suma de plată pentru a acoperi lipsurile,suma ce nu este egala pentru fiecare angajata în parte.Specifica în mail respectiv ca sumele sunt calculate în funcție de vechimea fiecărei angajate.Specific ca în acest timp de când sunt eu angajata, au mai fost alte 2 angajate în magazin care au plecat și la plecarea lor nu s-a efectuat nici un inventar.Intrebarea mea este dacă sunt obligata sa plătesc aceasta sumă,și dacă în situația de fata dacă îmi dau demisia sunt obligata sa stau în preaviz?Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 5 Martie 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
O sugestie. Daca tot rupeti relatiile cu acest angajator poate ar fi bine sa verificati la ITM daca v-a platit contributiile datorate conform legii. Daca stiti ca nu aveti nici o vina in producerea pagubei actionati pina in pinzele albe pentru drepturile legale ale dumneavoastra
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce trimiteti la ITM pentru a verifica plata contributiilor? Care este baza legala ?

Angajaţii pot verifica dacă angajatorul le plăteşte contribuţiile, accesând site-ul ANAF.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce e trimis la ITM? Simplu: ca sa fie sicanat angajatorul, sa se invete minte sa mai ceara acoperirea eventualelor pierderi provocate.
Chestia cu "raspunderea patrimoniala a unui angajat", evocata mai sus, este doar asa, sa aiba si angajatorul un drept de a recupera o posibila paguba provocata de un angajat.
Sunt curios cati angajatori si-au pierdut timpul sa mearga pana la capat in justitie, solicitand raspunderea patrimoniala a unui angajat care a provocat o paguba din neglijenta (sa zicem).
In alta ordine de idei, nu stiu daca prin demisie Doamna va putea beneficia de vreun ajutor de somaj...
Nu sunt jurist , doar inginer . Pe vremea mea se emitea o decizie de imputatie pt. primirea carei semnai . Decizie care avea precizarea ca este cu drept de contestare in termen de 30 de zile la judecatoria respectiva .Personal am contestat si la tribunal si am castigat .
Citiți mai bine și vedeți pentru ce e trimis la ITM ?

Răspunderea patrimoniala a unui salariat nu întra în competenta ITM-ului.

Este dreptul angajatorului sa-si recupereze prejudiciul.

andrei2005 a scris:

De ce e trimis la ITM? Simplu: ca sa fie sicanat angajatorul, sa se invete minte sa mai ceara acoperirea eventualelor pierderi provocate.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare - lucrator gestionar dmmagazin dmmagazin Doresc sa stiu care sunt temeiurile de drept si de fapt care pot determina angajarea raspunderii materiale. Sunt lucrator gestionar impreuna cu alte 2 colege ... (vezi toată discuția)
Pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune? Mihaela 85 Mihaela 85 Bună ziua aș vrea să știu dacă pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune preluată cu inventar chiar dacă nu am desfășurat ... (vezi toată discuția)
Plata angajament inventar bogdans77 bogdans77 Buna ziua,la firma la care lucrez s-a facut inventarul si a iesit minus o suma.Poate sa imi spuna cineva cum este legal sa se imparta suma de plata la ... (vezi toată discuția)