avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Am inteles ca stagiul militar obligatoriu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Am inteles ca stagiul militar obligatoriu se considera ...

Buna ziua!
Am inteles ca stagiul militar obligatoriu se considera stagiu de cotizare si ca vechime in munca. In cazul meu pentru ca am fost brevetat ca parasutist militar (navigant), se mai adauga ceva. Am gasit undeva ca se mai adauga jumatate de an.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:49, 4 Martie 2024
art.20 din Legea nr.3/1977
(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.

In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
...

Indiferent de perioada in care ati efectuat armata, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand veti solicita pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul militar este vechime in munca? Calugarescu Calugarescu La stabilirea vechimii in munca a unui salariat in vederea acordarii categoriei- la 5, 10,15.....ani, perioada stagiului militar se adauga la perioada lucrata ? (vezi toată discuția)
Stagiu militar Sisi03 Sisi03 Stagiul militar intra la vechimea in munca? (vezi toată discuția)
Efectuarea stagiului militar in economia nationala IOANBIRLEA IOANBIRLEA am efectuat stagiul militar efectuand activitatati in economia nationala va rog sa a-mi comunicati legea care reglemeneaza drepturile care mi se cuvin (vezi toată discuția)