Vreau sa fac o petitie pentru cresterea pedepselor pentru fapte de coruptie. Art. 289 Luarea de mită de la 3 la 10 ani la 15-25 ani si art 291 Traficul de influenţă de la 2 la 7 ani la 10-20 ani.
Este clar ca mediul politic si lideri din institutiile de stat sunt corupti si totul se face doar pe spaga, iar legile noaste sunt destul de permisive. Plus ca fiind atat de mici pedepsele foarte des se scapa pe suspendare sau prescriere, deaccea consider ca noi societatea civila trebuie sa punem presiune pe cresterea pedepselor ca sa nu mai aiba atatea portite de scapare dar si sa incetineasca aceste obiceiuri.
Am cateva nelamuriri. Se pot creste pedepsele atat de mult ( ma gandesc la principiul echitatii faptei cu pedeapsa) sunt si alte legi pe care ar trebuii sa le studiez si iau in considerare?
Bună ziua! Limitele de pedeapsa sunt stabilite de legiuitor. Aprecierea limitelor se face prin raportare la nevoile societății, valorile protejate și un pericol social abstract în faza de legiferare. În ceea ce privește pedepsele, personal nu consider ca sunt mici, iar cele avute in vedere de dumneavoastră mi se par exagerate. De asemenea, aceste limite existente acum în legislație, se pot mari sau micșora în funcție de aplicarea unor circumstanțe agravante sau atenuante. Referitor la prescripție, prevederile existente sunt suficiente. Problema a fost tot la legislativ. Dacă doriți sa fiți corect documentat, citiți Deciziile CCR și explicațiile profesioniștilor cu privire la aplicarea lor . Asa veți înțelege cauza.
Cred ca societatea are nevoie de pedepse mai mari avand in vedere nivelul de coruptie din societatea noastra. Mai ales pentru pestii mari este prea usor sa tergiverseze procesele 2-5 ani pentru a se prescrie fapta sau sa impinga catre pedepse mici cu suspendare. Plus invenstigatiile pentru faptele de coruptie dureaza ani de zile, timp in care ceasul prescrierii se scurge. Daca azi un politician da un contract cu dedicatie, dureaza 2-3 ani pana se descopera (fiind la putere baga sub pres), 2-3 ani investigatia, 2-5 ani procesul. iar termenele de prescriere in acest caz sunt de 5-8 ani. Este clar ca avem o problema serioasa in sensul asta si ei doar isi usureaza situatia, cred ca este de datoria noasta ca societate sa luam atitudine. Am stras si inca strang date de contact de la OGN si activisti in domeniu pentru suport, sunt pregatit sa platesc reclame online pentru a promova o actiune de genul, dar vreau sa inteleg mai bine subiectul pentru a nu venii cu aberatii care nu pot fii puse in aplicare. Orice link sau documentatie este binevenita. Nu putem sa stam cu burta la bec si sa zicem aia e. Avem atatea exemple de la Recorder, Romania te Iubesc, Press One, Starea impostorilor etc, E grosa treaba. Justitia este la pamant, prea putine resurse alocate, oameni corupti etc trebuie sa incepem de undeva
Bună ziua! Sunteți în eroare privind modul de calcul al termenelor de prescripție. Dacă persoana X săvârșește o fapta care se încadrează la un termen de prescripție de 8 ani, calculul este: 1) fapta nu e descoperita în 8 ani =prescripție ( dacă nu exista prevederi de întrerupere/suspendare aplicabile); 2) În caz de întreruperi, termenul maxim este 16 ani (indiferent câte întreruperi apar). Nu îmi permite timpul sa explic de ce s-au prescris multe fapte. Găsiți răspunsul în deciziile CCR și vedeți cazurile întrerupere/suspendare prescripție cât și aplicarea legii penale în timp.
Buna ziua,
Inteleg, drumul acesta nu este ideal. Pot sa va intreb ce solutii legislative ar putea ajuta/incetini coruptia din Romania din punctul dumneavoasta de vedere?