avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... poate un executor judecatoresc sa oblige respectarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

poate un executor judecatoresc sa oblige respectarea programului ...

poate un executor judecatoresc sa oblige respectarea programului de vizita sau politia trebuie sesizata,vreau sa specific ca nu am costudie comuna ce ma sfatuiti sa fac,mersi frumos
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:40, 5 Martie 2024
N-are nici o legătură exercitarea autorității părintești exclusive, cu programul de legături personale ale minorului cu părintele nerezident,.
Păi tocmai asta este misiunea executorului, să pună în executare sentințele executorii judecătorești.

Vedeți, că dacă vă împotriviți, se poate ajunge să plătiți executoriu bani mulți, reprezentând penalități pentru fiecare zi de întârziere a exercitării drepturilor dispuse de o instanță de judecată.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
Dapix, utilizator
cred ca e parinte nerezident cel care intreaba.
nu sunt nerezident sunt un simplu cetatean roman
Părinte la care e stabilita locuinta copilului e parinte rezident și el care nu locuiește cu copilul e părinte nerezident
În baza titlului executoriu care cuprinde măsuri privitoare la minori, creditorul – prin ipoteză unul dintre părinți sau chiar amândoi în situația cererii de înapoiere a minorului de la persoana care îl ţine fără drept – se adresează executorului judecătoresc. Acesta va urma procedura, care prevede trei pași principali.

Primul pas constă în trimiterea somației către debitor. Astfel, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării, împreună cu o somaţie în care îi va comunica acestuia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării minorului de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu (art. 909 alin. 2 NCPC). În cazul în care debitorul nu se conformează somației și nu execută obligația într-un termen de 10 zile de la primirea somației, executorul, la cererea creditorului, va sesiza instanța de executare care va putea dispune, printr-o încheiere definitivă, aplicarea unor penalități de la 100 la 1.000 de lei, stabilite pe zi de întârziere.

Al doilea pas în derularea procedurii corespunde executării silite propriu-zise. Dacă debitorul refuză în continuare să execute, la expirarea unui termen de o lună de la comunicarea încheierii instanței prin care a fost obligat la plata penalităților se va proceda la executare silită care se va efectua numai în prezența unui reprezentant al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi, dacă se consideră necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. O regulă importantă este prevăzută de art. 910 alin. 4 NCPC stabilindu-se că nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.

În situația în care minorul refuză în mod categoric să-l părăsească pe debitor sau manifestă aversiune față de creditor, executorul va întocmi un proces-verbal care va fi comunicat părților și reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, fără a ridica minorul de la părintele debitor al obligației. Acesta din urmă va sesiza, potrivit art. 912 alin. 2 NCPC, instanța competentă de la locul unde se află minorul pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. La finalul programului va fi întocmit, de către psihologul numit de instanță, un raport care se va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Al treilea și ultimul pas al procedurii nou introduse constă în reluarea executării silite după primirea de către executor a raportului întocmit de psiholog. Modalitatea de executare este similară celei descrise la pasul al doilea, precizându-se, însă, la art. 912 alin. 5 NCPC, că dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, singura posibilitate va fi sesizarea, de către creditor, a instanţei competente de la locul unde se află minorul, în vederea aplicării unei penalităţi în condițiile art. 905 alin. 2 şi 4-6 NCPC (de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere), iar dacă după 3 luni de la data comunicării încheierii, debitorul nu execută, instanţa, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie notariala investita gigi1974 gigi1974 buna ziua. prin divortul incheiat in fata notarului prin acordul ambelor parti si stabilirea conditiilor de crestere a copilului sa incheiat o conventie ... (vezi toată discuția)
Penalizare pe art 906 neincredintare minor claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu o hotarare de penalizare pe ziua de intarziere pentru nerespectarea unei hotarari a instantei pe art 906? Multumesc. (vezi toată discuția)
Program vizita preluare minor nerespectat. cum reconstruiesc ... Tatăl nerezident Tatăl nerezident Program vizita preluare minor nerespectat. Cum reconstruiesc relațiile personale cu fiul meu..?! A trecut aproape 1 An de când refuza aceste vizite nici ... (vezi toată discuția)