avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe scara blocului ...

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala.
Caldura pe care cei cu centrala trebuie sa o plateasca pt partile comune am inteles ca se calculeaza dupa cota parte indiviza.
Intrebarea mea este: apartamentele care au aceeasi cota parte indiviza platesc sau nu aceeasi suma la caldura? Sau suma difera si in functie de etaj?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 20:12, 24 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au tot fost dare raspunsuri pe aceasta tema.
Aceasta intrebare trebuia pusa chiar acolo in asociatia dvs. Trebuia sa se gaseasca cineva competent sa va raspunda, banuind ca, probabil sunt mai multi proprietari interesati de chestiune.
Prin legislatie, proprietarii care au sistem de incalzire propriu, chiar daca au renuntat la "beneficiile" Termoenergetica, li se vor repartiza costuri cu incalzirea locuintelor - din celalalt sistem, adica caldura emanata pe spatiile comune, incepand cu subsolul, caloriferele de pe casa scarii - daca sunt, inclusiv tevile verticale din locuintele individuale.
Ca aceste repartizari de costuri cu incalzirea (din sistemul Termo) sa fie corect/echitabil, trebuie ca asociatia dvs. sa apeleze la o firma specializata care sa efectueze un inventar total al suprafetei instalatiei de incalzire si separarea suprafetelor de incalzire propriu-zise (calorifere) si suprafetele tevilor din intreg blocul. Rezultatul se poate exprima in procente - adica daca intreaga instalatie are sa zicem 250 metri patrati, iar suprafata tevilor din subsol, de pe spatiile comune si tevile interioare au 12,5 mp, inseamna ca 95% din intreaga suprafata de incalzire va fi repartizata proprietarilor bransati la Termo, iar 5% din costuri va fi repartizata la toti proprietarii, functie de suprafata (SET - suprafata echivalent termic) pe care o are in casa, indiferent ca are centrala termic proprie sau nu.
Acum, referitor la intrebarea dvs. - de obicei, nu toti proprietarii trebuie sa achite sume egale, dar depinde de rezultatul masuratorilor, depinde, da si de nr. de camere, de etaj, de amplasarea blocului pe punctele cardinale...
Oricum, diferentele sunt destul de mici si mai depind si de sistemul de repartizare a agentului termic - de jos in sus sau de sus in jos...
Nu mai continui, sa nu va incurc mai mult ! Este bine sa solicitati raspunsuri, acolo la asociatie ...
Succes!
eu vreau sa stiu cum se face calculul...pt a nu ma aburi cei de la asociatie
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
andreeaene, utilizator
intrebarea a fost pusa tocmai pt ca diferentele nu sunt deloc mici. Unul plateste 200 lei caldura, altul 150 lei si altul 50 lei toate cele 3 apartamente avand aceeasi cota indiviza, dar aflanduse la etaje diferite (1,3 si 2)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
andreeaene, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calculul se face conform ordinului 343/2010 si nu are voie sa il faca decat o firma specializata (autorizata ANRSC) dupa cum v-a raspuns mai sus domnul GRECU.

Eu nu am intrebat cine face calculul ci cum se face..se tine cont de SET sau de cota parte indiviza?

w_v_w_v a scris:

Calculul se face conform ordinului 343/2010 si nu are voie sa il faca decat o firma specializata (autorizata ANRSC) dupa cum v-a raspuns mai sus domnul GRECU.



Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc nr. 343/13.07.2010 alex_bis alex_bis Stiti cumva daca Ordinul ANRSC nr. 343/13.07.2010 (care a intrat în vigoare o data cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 501/20.07.2010) mai este in ... (vezi toată discuția)
Mod de repartizare a calcului caldurii Nivea Nivea Dupa ce anul trecut ii convinsesem pe cei de la ISTA sa nu mai trimita calcul la comun pentru cei debransati (restul fiind la centrala de bloc) anul asta ISTA ... (vezi toată discuția)