avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la executare gresit formulata?
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la executare gresit formulata?

Buna ziua,

Va rog sa ma indrumati in legatura cu motivarea apelului.
In speta, in anul 2012 am fost executata silit pentru un contract de credit. La momentul respectiv am primit primele acte de executare, inclusiv incheierea prin care care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite.
Acum doi ani, am primit Proces verbal de sechestru auto. In urma consultarii dosarului de executare, am observat ca executarea silita este perimata (intre anii 2015-2019 nu s-a intocmit niciun act de executare), motiv pentru care am formulat contestatie la executare.

Contestatia mea este formulata astfel,
"
Contestatie la executare
impotriva executarii silite ce face obiectul dosarului de executare

prin care solicitam:
- admiterea contestatiei la executare
- ridicarea sechestrului instituit prin PV...
- anularea PV de sechestru, si a tuturor formelor de executare silita din dosarul executional, si pe cale de consecinta, anularea executarii silite insesi in temeiul art. 720 alin. 1 Cpc.
"
In motivare, am invocat prescriptia dreptului de a cere executare silita in baza contractului de credit, ca urmare a perimarii executarii, insa nu am invocat explicit exceptia perimarii, ci am rugat instanta "sa constate ca executarea silita este perimata. + motivare"

Contestatia a fost respinsa ca tardiv introdusa, aceasta fiind analizata ca o contestatie impotriva executarii silite insesi, care putea fi formulata doar in termen de 15 zile de la primirea primelor acte de executare.
In motivare este mentionat faptul ca "prin admiterea exceptiei tardivitatii capatului de cerere privind anularea actelor incipiente ale executarii, s-a constatat decaderea contestatoarei din dreptul de a invoca vicii ce vizeaza executarea silita insesi."

Intrebarile mele sunt:
1. Ce am gresit in formulare?
2. Cum pot motiva apelul? Mentionez ca instanta a inregistrat obiectul contestatiei la executare ca: "contestaţie la executare p.v. sechestru auto"
3. Mai pot invoca exceptia perimarii executarii silite in apel?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
olivia.neacsu, utilizator
Cel mai recent răspuns: olivia.neacsu , utilizator 22:41, 6 Martie 2024
Dacă sunteți în termen de 15 zile fata de PV de sechestru tot ar fi bine.
Eu as fi făcut petitele altfel, mai clare:
- admiterea contestatie la executare
- constatarea perimarii executării silite
- anularea PV sechestru.
Nu contestați executarea silita înseși, ci modalitatea de realizarea acesteia, dar fiind ca exista acel viciu reprezentat de perimare. Cred ca faptul ca ati scris de executarea silita înseși în petite a derutat instanta și a condus la tardivitate.
Cu prescripția, deocamdată, nu aveți treaba. Numai dacă se va admite perimarea și banca va începe o noua executare, puteți invoca prescripția.
Însă, pentru condițiile perimarii, este foarte important dacă executarea silita a început în 2012 pe vechiul sau noul cod de procedura civila.
Va multumesc pentru raspuns. Sunt in termen de 15 zile fata de PV. Am verificat datele din nou. Creanta a fost cesionata in 2012, iar primele acte de executare le-am primit in 2014. Chiar daca executarea n-ar fi perimata, avand in vedere perioada de 4 ani in care nu s-a efectuat niciun act de executare, tot intervine prescriptia executarii silite in timpul executarii silite.

Va rog sa-mi spuneti daca mai pot invoca exceptia perimarii executarii silite in apel, avand in vedere ca am fost decazuta din dreptul de a invoca vicii ce vizeaza executarea silita insesi pentru PV de sechestru.

De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca formularea "Contestatie la executare impotriva executarii silite ce face obiectul dosarului de executare" este corecta, sau daca ar fi trebuit sa o formulez impotriva PV de sechestru.

As aprecia si o formulare cu privire la remedierea confuziei create prin faptul ca am scris de executarea silita insesi.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
olivia.neacsu, utilizator
Orice remediere a situatiei se poate face doar de către o persoana care vede în concret actele dosarului dvs. Nu putem da cu banul pe forum cu privire la ce ați scris dvs.
Insa, ceea ce va pot spune este faptul ca, potrivit legii, perimarea pe noul cod de procedura civila intervine numai dacă executorul i-a solicitat creditorului sa facă un anume demers și acesta nu s-a conformat. Sunt extrem de puține situații de perimarea pe noul cod fata de cel anterior. Verificați dacă într-adevăr îndepliniți condițiile legale pentru perimare.
Totodată, dacă exista o executare silită în curs, prescripția nu intervine deoarece începerea executării silite suspenda termenul - art 708 pct 1 Cod proc civ
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptii de procedura horni horni Intr-o contestatie la executare ce exceptie primeaza?: -cea a tardivitatii formularii contestatiei sau -cea a perimarii executarii silite? (vezi toată discuția)
Acte care intrerup perimarea executarii silite ancut75 ancut75 Buna ziua, Aveti idee unde ma pot documenta cu privire la actele facute de catre executorul judecatoresc. Stiu ca sunt acte care intrerup perimarea, dar ... (vezi toată discuția)
Contestație la executare și perimare invocată pe cale de exceptie. legea procesuală civilă nouă și veche în cadrul aceluiași proces CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In cadrul unui proces s-a invocat pe calea contestatiei la executare prescriptia dreptului la executare silita pe legea noua si in cadrul procesului a aparut o ... (vezi toată discuția)