avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua,am o intrebare.Cine aacut facultatea la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua,am o intrebare.Cine aacut facultatea la seral dar ...

Buna ziua,am o intrebare.Cine a facut facultatea la serial dar nu a lucrat in perioada aceea se asimileaza la pensie acei ani?
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2024
Cella Petre, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 08:29, 8 Martie 2024
Nu se asimilează.
Nu prea cred, deoarece nu ați frecventat facultatea la zi, dar cei mai în măsură să vă răspundă relativ corect, sunt angajații casei locale de pensii.
Eu știu că doar facultatea frecventată la zi se ia în calcul la pensionare.

Anumite perioade necontributive sunt incluse în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, conform legislaţiei în vigoare, iar printre acestea se numără şi cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenţă şi/sau de doctorat.
Categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenţă sunt: pensia pentru limita de vârstă, pensia de invaliditate, pensia de urmaş.

Mergeți la casa de pensii de care aparțineți, și întrebați la ghișeul de relații cu publicul.
`
Asiguraţii beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale. Potrivit Legii nr. 263/2010, persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii sunt:
– persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari; funcţionarii publici; cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil;
– persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii pensiilor, cu cele ale persoanelor prevăzute la primul punct;
– persoanele care beneficiază de indemnizaţia de şomaj;
– persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice; persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora; alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
– cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, în condiţiile legii.
Aşadar, dacă o persoană s-a aflat într-una dintre aceste situaţii pe durata studiilor universitare, perioada respectivă nu poate fi inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie.
***************************************************************************************************
Studiile trebuie să fie de zi și absolvire cu diplomă – Pentru ca anii de studii universitare să fie asimilați stagiului de cotizare, aceștia trebuie să fi fost urmați la zi și să se fi încheiat cu obținerea unei diplome de licență. Studiile de licență sunt cele care pot fi luate în considerare în cele mai multe cazuri.

Pensiile pentru care se poate calcula drept stagiu de cotizare anii de facultate sunt pensia de limită de vârstă, pensia de urmaș și pensia de invaliditate.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de indemnizatie se puncteaza la casa de pensii? mirela 20 mirela 20 In perioada 2010-2012 sotul meu a primit Indemnizatie obtinuta prin 448/ Art 12 din 2006 (de 150 roni parinte cu handicap copil sanatos). Aceasta perioada se ... (vezi toată discuția)
Vechimea pentru pensie irinusca irinusca buna seara, am un contract de doua ore,nu pot plati diferenta sa pot avea norma intreaga la vechimea pentru pensie,? multumesc: (vezi toată discuția)
Art. 47 din legea nr. 19/2000 danny33 danny33 Buna ziua. Tatal meu are o vechime in munca de 37 de ani si 9 luni si este incadrat la gradul de handicap accentuat ca urmare a unui accident suferit la ... (vezi toată discuția)