Bună ziua. Urmează să deschid o brutărie/patiserie/cafenea (CAEN 1071), unde o să lucrez eu, soția și mama soției. Soția în față la casă ca și lucrător comercial, făcând cafele și servind clienții, iar eu și doamna în spate în laborator, făcând pâine, croissante, etc.
Întrebare este:
Este obligatoriu să avem diplome în domeniu? (Eu și doamna ca și bucătar/patiser, iar soția ca și lucrător comercial), sau nu?
Am întrebat peste tot, inclusiv la ITM, unde mi s-a spus că este obligatoriu, că nu se poate scrie pe fișa postului “brutar” fără a avea diplomă de brutar, șamd. Dar în alte părți am auzit că se poate. Sau, ar fi vreo altă variantă, de ex., ca și “necalificați”, dar să fie trecute pe fișa postului atribuțiile reale ale unui brutar/patiser/lucrător comercial? Ce variante ar fi?
In mod normal va trebuie o diploma care sa ateste cunostintele necesare in ceea ce faceti.Vedeti ca exista cursuri de patiser.Nu dureaza mult si vi se elibereaza diploma.
Am găsit deja unde să facem cursurile, da, idea este că 1071 menționează “pâine”, “produse de patiserie” și “prăjituri”, iar de ceva timp specializările sunt separate, nu mai sunt diplomele de brutar-patiser sau patiser-cofetar, ci sunt toate 3 separate.
Și nu știu ce curs trebuie făcut. Oare e ok ca dintre noi, cei 2 din spate, să fim un brutar și un patiser? Ca să nu facem toate cele 3 cursuri fiecare (2 oameni, în total 6 cursuri). Oare, ca să “scap” mai ieftin, ar fi ok o persoană să fie patiser sau brutar, iar cealată “ajutor de brutar” sau “ajutor de patiser”? Oare în felul ăsta CIM încă necesită diplomă de specializare?
Tot caut răspunsuri și-n stânga și-n dreapta, și la ITM, și la DSP, și la contabili și peste tot și nu găsesc un rașpuns bine documentat..
1071 este codul CAEN pentru societate..adica ce activitate poate desfasurat
COR-Clasificarea Ocupatiilor din Romania este pentru salariati.
Pentru CAEN 1071 va trebuie un brutar si un patiser , ceilalti pot fi angajati lucratori comerciali,
Ajutor de brutar sau ajutor de patiser nu exista in COR.