avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna Ziua, Ne aflam intr-o situatie in care am dori ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna Ziua, Ne aflam intr-o situatie in care am dori putina indrumare. ...

Buna Ziua,

Ne aflam intr-o situatie in care am dori putina indrumare. Avem copilul inscris la cresa de stat. In momentul de fata mama nu lucreaza, concediu de crestere copil fiind terminat cu cateva luni inainte de inceperea cresei astfel am fost nevoiti ca mama sa inceteze contractul de munca.
In acest moment, conducerea scolii invoca obligativitatea ca ambii parinti sa lucreze, pentru a beneficia in continuare de cresa, in caz contrar ne intrerupe contractul copilului. Din ce am citi, acest lucru daca ambii parinti lucreaza sau nu este folosit ca un criteriu de departajare, nu un criteriu obligatoriu.

Intrebarea ar fi, exista aceasta obligativitate ca ambii parinti sa lucreze pentru a putea inscrie copilul la cresa?
Si ce am putea face daca se ajunge in situatia in care cresa desfiinteaza contractul?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:27, 21 Martie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este un criteriu de departajare, intr-adevar, dar daca sunt mai multi copii decat locuri la cresa iar in locul copilului d-voastra va fi primit alt copil ai carui parinti sunt amandoi angajati, efectul este acelasi cu aplicarea unui criteriu obligatoriu. Mai mult, fiecare unitate de invatamant (cresa), poate avea propriile criterii de departajare. Daca cresa nu-l mai primeste pe copil ar exista, strict teoretic vorbind, o actiune in instanta daca ati putea face dovada ca in locul copilului d-voastra nu mai vine nici un alt copil sau sa e un copil ai carui parinti nu sunt angajati. Greu de facut o astfel de dovada si chiar daca ati avea-o eu nu as lua o astfel de cauza si nu as merge la judecata impreuna cu d-voastra. Doar daca ati fi divortati si ati avea dovada ca e un copil dintr-o familie monoparentala care este angajat cresa nu ar avea un motiv sa va refuze. Desigur ca acesta nu este un sfat pentru a divorta.
Dar acele criterii de departajare nu se aplica doar la inscriere? Nu este mentionat nicaieri ca pe perioada anului scolar se revizuiesc acele criterii. Noi la inscriere am depus act precum ca mama este in postura de neangajat, deci nu am ascuns nimic. Dosarul a fost acceptat si copilul a fist inscris, si am semnat contract pe anul scolar 2023-2024.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Criteriile de departajare se verifica la inscriere, intr-adevar, dar cum scriam mai sus, cresa poate sa aiba proriile ei criterii si nimic nu o impiedica sa primeasca in timpul anului scolar o cerere de transfer a unui copil cu ambii parinti angajati si sa aplice atunci criteriile de departajare pentru ca, la fel ca la inscriere, trebuie sa acorde prioritate copilului care are nevoie mai mult. Adica eu zica ca nu va puteti folosi de "teoria dreptului castigat" argumentata de unii pe internet, care, fie vorba intre noi, este mai degraba folclor juridic decat teorie serioasa.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Nu au criterii proprii in acest caz, cresa face referire doar la metodologia de inscriere cand vine vorba de obligativitatea ambilor parinti de a avea serviciu, unde nu este specificata nici o obligativitate.

Odate ce exista un contract intre ambele parti, unde se respecta clauzele specificate in contract. Nu cred ca trebuie argumentat prin "teoria dreptului castigat". Ma gandesc ca in aceasta situatie, cresa inchide abuziv contractul copilui, neavand nici o regula/criteriu/clauza mentionata in contract si unde cresa sustine ca in situatiile in care nu lucreaza ambii parinti copii nu au drept la cresa.
nu confundati cresa cu gradinita! cresa nu este un beneficiu pt copil, ci pt parinte. astfel ca daca unul dintre parinti nu lucreaza, acestia nu au dreptul la cresa. sa se angajeze sotia repede daca nu vreti sa pierdeti locul. ca si stat acasa si cresa nu se poate

Alte discuții în legătură

Inscriere la cresa susulica susulica Buna ziua, As dori sa va intreb ce pot sa fac in cazul in care primesc un refuz privind inscrierea la cresa de stat, a copilului meu pe motiv ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Ref. norme noi cresa de stat sector 1, bucuresti Lasora Lasora Buna seara, Am un baietel in varsta de 14 luni - nascut pe 16 septembrie 2019, inscris din data de 2 decembrie 2019 pe lista de asteptare a unei crese de ... (vezi toată discuția)
Art. 17 (2) ccmun smeagull smeagull Buna dimineata, Art. 17 alin. 2 din contractul colectiv unic national spune: (2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 ... (vezi toată discuția)