avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua, Se poate retrage plângerea penala în ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua, Se poate retrage plângerea penala în cazul agresiunii ...

Bună ziua,
Se poate retrage plângerea penala în cazul agresiunii sexuale înfăptuite asupra unui minor,si in ce conditii ? Precizez ca sunt rude.
Mulțumesc!
Sesizarea a fost făcută de reprezentantul legal al minorului.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ștefania_26 , utilizator 02:24, 21 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua! Nu se poate. Chiar dacă reprezentantul minorului declara că își retrage plangerea și nu mai dorește ca persoana vătămată să fie trasă la răspundere, nu este valabil, iar vinovatul este în continuare cercetat și tras la răspundere.

Context:
Codul de procedura penala prevede mai multe moduri de sesizare a organelor de cercetare penala cu privire la săvârșirea unei infracțiuni printre care plangerea și plangerea prealabila . Seamănă la denumire, dar sunt diferite. Ambele se formulează de către persoana vătămată sau reprezentantul legal al acesteia.
Pe de altă parte, codul penal prevede pentru unele infracțiuni faptul că acestea se urmăresc doar dacă persoana vătămată formulează plângere prealabila, adică vrea ca vinovatul să fie tras la răspundere. În acest caz o plângere prealabila formulată se poate retrage.
Însă în cazul agresiunii sexuale urmărirea penală se face din oficiu, nu dacă vrea persoana vătămată. Astfel că plangerea formulată pentru această infracțiune este doar plângere, adică doar un mod prin care a fost sesizata poliția, nu este plângere prealabila și prin urmare nu se poate retrage. Fiind o infracțiune care se urmărește din oficiu, practic odată ce organele de cercetare penala află de aceasta, urmărirea penală va începe indiferent de poziția persoanei vătămate.
De asemenea, nu exista nici posibilitatea împăcării în cazul acestei infracțiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru vatamare corporala profesor44 profesor44 Buna ziua.Am fost agresat fizic de trei minori cu vatamare corporala necesitand 15 zile ingrijiri.Posed certificat medico legal.Care sunt pașii ... (vezi toată discuția)
Accident vătămare corporală AntonieTodea AntonieTodea Am avut un accident în care din cauza neadaptării vitezei am pătruns pe contrasens și am lovit altă mașină...s a întocmit dosar penal pentru vătămare ... (vezi toată discuția)
Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)