avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... În curtea unei școlii am avut o dispută verbală cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

În curtea unei școlii am avut o dispută verbală cu paznicul ...

În curtea unei școlii am avut o dispută verbală cu paznicul .Când disputa a început să degenereze am vrut să filmez incidentul.Paznicul nu ma lăsat, motivănd că pentru filmare în incinta instituției am nevoie de acordul lui sau a conducerii școlii.Întrebare:are dreptate paznicul,nu se poate filma în incinta unei instituții publice?Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: bohumil , utilizator 00:46, 23 Martie 2024
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Radio Erevan va raspunde: Da este adevarat ca infractiunile comise in incinta institutiilor publice de pe teritoriul Romaniei nu pot fi filmate de victimele acestora fara acordul expres al acestor institutii sau al infractorilor, mai ales daca infractiunile sunt comise de angajatii institutiei, deoarece in caz contrar procurori ar fi supraaglomerati iar institutiile publice ar ramane fara personalul ajuns in penitenciare.
Lasand gluma la o parte intrebarea d-voastra are un raspuns logic care incepe cu "depinde". Sa explic de ce depinde. Dreptul are anumite reguli esentiale, denumite principii de drept, care uneori se intersecteaza. Cand se intampla aceasta intersectie unul dintre cele doua principii trebuie sa aiba prioritate. Filmarea actiunilor/inactiunilor oricarei persoane produce intersectia unor principii cum sunt protejarea intimitatii, interesul public, s.a.m.d. Ca regula generala principiul de grad mai inalt are prioritate - cam la fel ca la circulatia rutiera. Asadar filmarea este nelegala daca si numai daca este facuta prin incalcarea legii sau este impotriva bunelor moravuri. Incalcarea legii poate fi, spre pilda, patrunderea prin efractie in locuinta vecinului pentru a filma dovada mutarii gardului, toate filmarile astfel obtinute neputand fi folosite ca proba. Incalcarea bunelor moravuri ar putea fi, spre pilda, filmarea paznicului in timpul pe care si-l petrece in toaleta. Daca paznicul e insa in toaleta impreuna cu o alta persoana, iar aceasta este minora ... cred ca nu mai exista vreo indoiala ca interesul protejarii unui minor are prioritate fata de intimitatea paznicului. Asadar raspunsul final este: depinde ce filmati si pentru care scop.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Filmarea ar fii avut un singur scop:nerăstălmăcirea celor spuse,nefiind la primul incident am constatat că minte cu nerușinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filmat in cabina de proba... opriu1975 opriu1975 Buna ziua, pentru inceput as dori sa va adresez cateva intrebari daca se poate, la care sa primesc si niste raspunsuri. Intrebarea numarul 1 -filmarile ... (vezi toată discuția)
Cum este legal sa filmezi alte persoane??? mirela13 mirela13 M-ar interesa, daca este legal sa postez pe internet un filmuletz realizat in urmatorul context: - in apartamentul meu (cumparat inainte de casatorie) - ... (vezi toată discuția)
Am incalcat vreo regula daca am postat o inregistrare intr-o scoala unde se interzice filmarea? nu am specificat unde care scoala. ContSters230095 ContSters230095 Bine v-am gasit, am o oarecare nelamurire si doresc cateva pareri, daca sunteti dispusi, desigur. Daca postezi un anumit videoclip pe un SITE PUBLIC, dintr-o ... (vezi toată discuția)