avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Calitate procesuală a terțului împotriva unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Calitate procesuală a terțului împotriva unui ONG

Calitate procesuală a terțului împotriva unui ONG

In situatia in care membrii unui ONG (infiintat in baza OG 26/2000, membri sunt entitati publice) nu vireaza contributiile stabilite in Statutul ONG-ului, inclusiv din vina conducerii asociatiei care nu emite facturi, ar avea calitate procesuala o parte terta, dovedit interesata, pentru a deschida o actiune civila impotriva ONG-ului in vederea colectarii contributiilor?

Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
Ciobanu Neculai, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 19:53, 1 Aprilie 2024
Va multumesc, domnule avocat.

Intr-adevar, situatia actuala se afla la punctul 2.1., executorul judecatoresc le-a adus la cunostinta membrilor calitatea de terti propriti, iar acestia au invocat lipsa de facturi.

La cerere de validare a popririi insa trebuie probabil platita taxa de timbru, conform art. 3 din OUG 80/2013. Avand mai multi membri ONG-ul si fiind suma deja considerabila, reprezinta un anumit risc.

Iar prin solutia de a deschide un proces civil pentru motivul ca nu au fost emise facturi, s-ar fi eliminat acest risc. Acesta a fost rationamentul in spatele intrebarii initiale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cererile de validare a popririi se timbreaza cu 20 de lei indiferent de valoarea popririi. Lipsa facturilor e o tâmpenie smechera,, cele doua nu sunt contradictorii în Romania. După ce ii executați silit pe terți aceștia n-au decât sa dea i judecata ONG și sa ceara facturi. NU știu dacă observați ca tocmai cei care pot controla activitatea ONG, membrii sai, se plâng ipocrit de activitatea acestuia, lipsa facturilor. E ca și când eu, pe persoana fizica, cum zice domnul Ciolacu, ma plâng fata de client de activitatea cabinetului de avocat Gazdovici Adalbert.
P.S. Sunt executori care au reticente sa facă popririi împotriva instituțiilor publice. Dacă executorul refuza sa facă cererea de validare a popririi atunci faceți-o dumneavoastră. INSA ar trebui știut ce destinație au acele fonduri, dacă nu au cumva destinație speciala.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Vă mulțumesc pentru precizare!

În acest sens, conform art. 790 alin. 1 Cod procedura civila, trebuie depusă în maxim o lună de la instituirea popririi față de terții popriți și cererea de validare a propriei.

În cazul mai multor entități, în calitate de terți popriți, trebuie deschisă o acțiune separată împotriva fiecărui terț poprit, sau este suficient un singur proces, fiind vorba de ONG-ul respectiv, căruia îi datorează banii?

Mulțumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E un singur dosar de validare a popririi împotriva oricât de mulți terți popriti
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Facturi trebuie emise numai pentru livrari de bunuri si prestari de servicii ci ce mai asimileaza legislatia cu asa ceva. COtizatiile, taxele de inscriere sau contributiile membrilor, stabilite prin statut , nu au cum sa fie considerate prestari de serviciis au livrari de bunuri sau asimilate acetora in sensul Codulul Fiscal prin urmare ONG-ul nu are cum sa aiba o obligatie de a emite pentru ele "facturi" si prin urmare nu se poate considera ca are vreo culpa daca membrii asociatiei sau federatiei nu au achitat la timp, si ii poate sanctiona inclusiv cu excluderea si ii poate executa silit pt acele sume neplatatie. Ele trebuiau platite in baza prevederilor statutare, nu necesitau vreo factura. Si fiind datorii certe, lichide si exigibile desigur pot tertii creditori ai ONG-ului sa urmareasca acele creante neincasate de ONG-ul in cauza de la membrii sai. Si, asa cum corect s-a mentionat, si daca ar fi existat obligatia emiterii de facturi - desi nu exista - culpa era tot a membrilor daca situatia persista, ca daca Consiliul Director ales de ei nu ia masurile ca ONG-ul sa functioneze corect, e treaba membrilor sa faca sesiune extraordinara a Adunarii Generale si sa revoce acel CD si sa deschida si actiune in raspundere contra membrilor CD care nu si-au indeplinit indatoririle si au pagubit astfel ONG-ul. Mai mult, in acel caz tertii ar fi putut actiona in instanta direct membrii Consiliului Director vinovati, care conform legii raspund si direct fata de terti pentru ilegalitatile comise de ei - comisiv sau omisiv - deci daca sunt membri restantieri si Consiliul director nu ia masuri contra lor, s-ar pune chiar problema ca un creditor al asociatiei, daca vede ca asociatia nu are bani, ar putea cere banii aia de la membrii CD....
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2024
radumititean, utilizator

Alte discuții în legătură

Validare poprire REMUS70 REMUS70 Am primit o citatie si la obiectul dosarului scrie :validare poprire ce presupune ? (vezi toată discuția)
Intrebare despre executor sagitarius_snc sagitarius_snc Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: am la firma poprire pe conturi ptr o datorie pe care urma sa o esalonez cu o executorul, dar a bagat poprirea inainte. Nu ... (vezi toată discuția)
Contestatie poprire rusumaria1 rusumaria1 buna ziua am un salariat pentru care am primit o adresa de infiintare a popririi pe salar de la un executor judecatoresc. Salariatul vrea sa faca ... (vezi toată discuția)