avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Cu o speță dacă mă puteți lămuri... ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Cu o speță dacă mă puteți lămuri... In urma ...

Buna ziua. Cu o speță dacă mă puteți lămuri...
In urma unui examen tip grilă a fost o întrebare asa: Încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage răspunderea:
a) materială, disciplinară, administrativă, penală sau civilă, după caz.
b) materială, disciplinară, administrativă, penală sau civilă.
Care din variantele prezentate este reală? Comisia a zis ca varianta a), dar in opinia mea ambele sunt adevărate. Ce părere aveți? Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
AlexaBT, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:11, 27 Martie 2024
Bună dimineața! Este corectă prima variantă datorită ultimei mențiuni. Răspunderea poate fi atrasă cu privire la una sau mai multe categorii din cele enumerate. Nu este obligatoriu să fie întrunite condițiile pentru toate categoriile de răspundere.
Legea 22/1969
art. 23
Incalcarea dispozițiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage raspunderea materiala, disciplinara, administrativa, penala sau civila, după caz.
Da, dar sunt enumerate cu virgulă, este clar ca se referă tot la una din fiecare, în funcție de încălcarea dispozițiilor legale, adică tot la una din cele 5 acțiuni face referire pt ca sunt enumerate.
Nu e obligatoriu să fie doar una . Pot fi și mai multe simultan. Singurele care se exclud dacă vizează aceeasi acțiune sau inacțiune sunt răspunderea administrativă și penală.

AlexaBT a scris:

Da, dar sunt enumerate cu virgulă, este clar ca se referă tot la una din fiecare, în funcție de încălcarea dispozițiilor legale, adică tot la una din cele 5 acțiuni face referire pt ca sunt enumerate.

Pot fi si cumulate raspunderile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 22 din 1969 reprezinta litigiu de munca laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 dobanda retinerilor salariale lunare cu titlu de garantie conform legii 22 din 1969 poate fi considerat litigiu de munca (vezi toată discuția)
Cum pot ca angajator sa ridic de la banca niste garantii salariale ale unui angajat. e_rainbow_love e_rainbow_love Paguba realizata de angajat, S-a realizat inventar, s-a constat paguba, si fiind de multi ani angajatul nostru are un fond de garantie constituit la ... (vezi toată discuția)
Concediu medicalsi lipsa in gestiune elena47 elena47 as dori sa stiu daca in timpul cat am fost in concediul medical sa constatat ca in unitatea in care lucrez a iesit minus o anumita suma. va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)