avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De cate voturi e nevoie pentru a deveni consilier ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De cate voturi e nevoie pentru a deveni consilier local?

Buna! De cate voturi e nevoie pentru a deveni consilier local independent la o comună cu 1600 de votanți?
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ilievilceanu , utilizator 14:04, 31 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai intai pt depunerea candidaturii trebuie cf lg 115/2015
Art. 45. -
Numărul consilierilor pentru consiliile locale şi pentru consiliile judeţene este cel stabilit prin ordin al prefectului, potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Apoi
Art. 50. -
08/04/2020 -> 11/06/2020 - Derogare prin Ordonanţă de urgenţă 44/2020.
A se vedea şi Lege 84/2020.
20/06/2020 - Derogare prin Lege 84/2020.
(1) Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.

Apoi:
Art. 99. - 04/06/2019 - Art. 99. - a fost modificat prin Ordonanţă de urgenţă 40/2019
Alegerile pentru consilieri, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.
Art. 100. -
(1) Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. În cazul alianţelor politice sau alianţelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puţin 3 membri, pragul electoral este de 8%.
si,
(4) Repartizarea mandatelor de consilier se face astfel:

a) în prima etapă, biroul electoral de circumscripţie stabileşte numărul de mandate ce revine fiecărei liste de candidaţi, precum şi candidaţilor independenţi, pe baza coeficientului electoral, care este egal cu numărul întreg, fără zecimale, nerotunjit, rezultat din împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidaţi şi pentru candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral la numărul total de consilieri din circumscripţia electorală respectivă; biroul electoral de circumscripţie repartizează fiecărei liste atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral se include în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru lista respectivă;de asemenea, este declarat ales candidatul independent care a obţinut un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral. Se consideră voturi neutilizate pentru fiecare listă de candidaţi a partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale voturile care au rămas după atribuirea mandatelor, precum şi cele inferioare coeficientului electoral;

Presupunand ca toti cei 1600 de votanti voteaza si sa zicem ca pentru 3 posturi de consiler candideaza 10 persoane, numarul minim de voturi necesare pt un loc eligibil, este 1600/10=160 acesta fiind coeficientul electoral
Multumesc pentru informatii!
Adică numărul votanților prezenți la vot se împarte la numărul de consilier?
Primarul a avut 806 voturi iar în consiliul local are 4 consilieri.Cum se calculează ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegere consilier local iovitadrian iovitadrian As dori sa stiu cum sunt alesi consilierii locali, mai precis ce procent trebuie intrunit. (vezi toată discuția)
Alegeri ContSters228213 ContSters228213 care este numarul de voturi necesar pentru alegerea unui consilier local intr=o comuna cu 2300 votanti? (vezi toată discuția)
Cate voturi sant necesare unui candidat idependent pentru consilier ... fogorosionel fogorosionel Cate voturi sant necesare unui candidat idependent pentru consilier local int-o Comuna cu 960 cetățeni cu drept de vot, iar nr total de voturi exprimate a ... (vezi toată discuția)