avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salut.as dori sa cunosc daca se pot adauga la stagiul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salut.as dori sa cunosc daca se pot adauga la stagiul de cotizare ...

salut.as dori sa cunosc daca se pot adauga la stagiul de cotizare din romania si anii lucrati in strainatate,cunoasc ca este posibil in statele ue inclusiv in uk unde a fost o negociere intre parti la parasirea ue de catre uk in anul 2021.am primit informatia respectiva de la casa nationala de pensii a municipiului bucuresti ca este un acord in aceasta privinta.sant rezident uk din anul 2016 si lucrez in regat de 8 ani cu acte in regula platind toate taxele si contributia la pensie la national insurance.de pensionare in uk voi beneficia in 2032 cand voi implinii varsta de 67 ani.nu cunosc ce proceduri si ce documente vor trebui pentru casa de pensii din romania care sa justifice anii lucrati in uk si cum se va calcula pensia din romania.mentionez ca am fost notificat si de catre national insurance din regatul unit despre suma de bani reprezendant pensia de stat uk in anul 2032 cand voi putea iesii la pensie din uk.in romania inainte de plecarea mea am avut 25 ani de munca.va multumesc
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 10:52, 29 Martie 2024
Drepturile de pensie sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.

Solicitati CNPP sa va spuna care este formularul standard de legătură cu UK.. acela va trebui adus din afara.
in primul rand va multumesc pentru indrumare,as mai dori cateva lamuriri daca puteti sa ma ajutati anume ce se intampla de fapt daca pot adauga anii de vechime din uk la vechimea din romania unde asa cum am spus am lucrat 25 de ani.cuantumul pensiei va fi direct proportional cu anii de vechime totala?adica 25 ani plus anii lucrati in uk pana in 2032 cand am dreptul de a iesi la pensie din uk?contributiile pentru pensie de la nationakl insurance uk vor fi transferate la CNPP pentru calculu pensiei cu plusul anilor lucrati aici in regat?nu cunosc amanunte.va multumesc
Nu , anii de munca din UK vor fi avuti in vedere , doar ca numar , pentru a se stabili daca indepliniti conditia de stagiu complet . CNPP va plati doar pentru anii lucrati in tara , urmand ca , atunci cand veti indeplini conditiile de pensionare din UK , sa incasati pensia cuvenita pentru contributiile platite acolo ,, de la acest Stat . Fiecare tara va va plati “ portia “ ei de pensie .


CHKa a scris:

Nu , anii de munca din UK vor fi avuti in vedere , doar ca numar , pentru a se stabili daca indepliniti conditia de stagiu complet . CNPP va plati doar pentru anii lucrati in tara , urmand ca , atunci cand veti indeplini conditiile de pensionare din UK , sa incasati pensia cuvenita pentru contributiile platite acolo ,, de la acest Stat . Fiecare tara va va plati “ portia “ ei de pensie .

Inteleg.as mai avea o ultima întrebare daca aveți amabilitatea să-mi răspundeți deci statul român îmi va plăti pensia doar pentru cei 25ani lucrați unde am avut contribuție pentru pensie la cnass iar statul britanic pentru contribuția la sistemul de pensii din regat.prin urmare cu ce ma vă ajută faptul ca în afara celor 25 ani lucrați în România mi se va adăuga anii lucrați în uk pentru ca pensia se va calcula cum spuneți pentru contribuția în cei 25 de ani dacă am trecut în sistem 35 deci încă 10 ani de aici am vreun beneficiu?mulțumesc încă odată
De ce ar trebui neaparat sa aveti vreun beneficiu ? Un eventual beneficiu ar fi - de exemplu - daca ati avea dreptul la reducerea varstei de pensionare pentru grupe de munca . Aceasta reducere se acorda doar daca aveti indeplinit stagiul complet de cotizare . In cazul dv. , cu cei 25 ani nu ati putea beneficia ,dar , cu acestia plus cei 10 din UK , s-ar indeplini stagiul complet de 35 ani si s-ar aplica reducerea . Sau - alt exemplu - daca ati avea sub 15 ani lucrati in tara , caz in care nu ati avea stagiul minim indeplinit , si deci , nici dreptul la pensie . Dar , daca anii din Romania plus cei din UK ating minimul necesar de 15 ani , deja va revine acest drept . E cat se poate de normal ca fiecare Stat sa plateasca pensii proportional cu cat s-a contribuit in acel Stat , si in conformitate cu legislatia fiecaruia , nu credeti ? La fel ca la orice asigurare - pentru ca si sistemele de pensii sunt o forma de asigurare - de platit plateste asiguratorul la care te-ai asigurat , nu altul .
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare ani vechime liviupgr liviupgr Buna, Tatal meu are 61 de ani. Are 28 de ani vechime cu contributia la fondul de pensii a statului Roman, din care 13 ani lucrati in grupa a 2-a, plus ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona radianachim radianachim am o vechime de 24ani,11luni si 7 zile,am lucrat 20 de ani in conditii speciale si mi-sa acordat 10 ani de grupa,deci cumulat am 34ani 11 luni si 7 zile ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa a ii-a ca vechime in alte state anncapopescu anncapopescu Buna ziua, Va scriu in legatura cu o situatie a tatalui meu. A lucrat in Romania si Italia, dupa cum urmeaza: Romania: - 26 ani contribuiti - 5 ani de ... (vezi toată discuția)