Buna ziua! Am si eu o intrebare, chiar daca am vazut ca subiectul a mai fost discutat pe forum, insa nu din punctul de vedere care ma priveste.
In prezent lucrez la o institutie publica-respectiv spital-care are in administrare de la Consiliul Judetean doua blocuri de locuinte. Se pare ca exista numeroase plangeri in ceea ce priveste calculul cheltuielilor de intretinere. Plangerile sunt adresate atat noua, cat si CJ, insa CJ practica cea mai veche si cunoscuta m,etoda din lume cunoscuta si sub numele de "pasarea motanului" sau "spalare pe maini". Plangerea adresata CJ cu privire la asociatie ne-a fost trimisa noua, cu precizarea ca se asteapta raspuns in termenul legal . Aici apare problema!!!!
Legea 230/2007 se refera la asociatiile de proprietari...si in legea 114/1996 se face referire la acelasi tip de asociatie.In consecinta, ambele legi nu se aplica acestei asociatii...care este totusi inregistrata la judecatorie cu titlul de Asociatie de proprietari. Plecand de la pre4misa ca aceasta asociatie institulata"asociatie de proprietari( in ciuda faptului ca in acele blocuri locuiesc doar chiriasi, proprietarul fiind CJ, iar administratorul -instittuia publica la care lucrez), CINE ARE DREPTUL SA EFECTUEZE CONTROLUL. ASUPRA ACESTEI ASOCIATII? ( cu privire la modul de calcul al intretinere, registre contabile etc)SI IN BAZA A CE daca aceste doua legi nu se aplica si in cazul chiriasilor? Institutia la care lucrez trebuia sa faca parte din aceasta asociatie, tinand cont ca are imobilele respective in administrare? Va rog daca imi puteti indica un temei legal, sa stiu exact ce lege sa citesc....pt ca din legile mai sus mentionate nu reiese nimic cu privire la acest aspect... hartiile se plimba de la o institutie la alta....si in acest traseu interminabil al hartiilor, timpul trece si toata lumea
Cred ca in baza acelui protocol incheiat intre CJ si conducerea spitalului, prin care spitalul trebuie sa administreze blocurile de locuinte, puteti sa va implicati in conducerea si administrarea asociatiei.
Aflati mai multe despre organizarea lor si vedeti daca au un presedite, un comitet cu care puteti discuta. Incercati organizarea unei adunari generale cu acest comitet si cu majoritatea chiriasilor.
Conducerea spitalului sa emita o decizie prin care sa delege un reprezentant sau doi din partea spitalului care sa faca parte din comitetul executiv al asociatiei. Eventual impuneti un cenzor de la spital.
In adunarea generala, daca reusiti sa o convocati, schimbati componenta comitetului si mai pastrati si pe unii mai vechi care-si fac treaba si cunosc situatia cu restantele, furnizorii, procesele...
Oferiti-va sa-i ajutati ca sa va accepte mai usor.
din cite-mi amintesc de cind s-a infiintat asociatia noastra de proprietari, la dosarul de la judecatorie NU au fost depuse copii ale actelor de proprietate ale celor care locuiesc in bloc. deci instanta nu verifica DACA o asociatie de proprietari are dreptul sa poarte aceasta denumire, o astfel de asociatie putind fi infiintata chiar de chiriasi (daca tot nu se verifica actele de proprietate)
oricum, la judecatorie trebuie sa existe o copie dupa actele depuse spre aprobarea ei si pot fi consultate de catre un reprezentant legal al CJ sau al conducerii spitalului (de preferat cu studii juridice), astfel incit acesta sa-si poata da seama de legalitatea acestei asociatii si pasii care trebuiesc urmati in continuare
Printre documentele incluse in dosarul de infiintare exista si Acordul de asociere care are anexat un tabel ale carui rubrici povestesc despre proprietar, actul de proprietate, biroul notarial care a incheiat actul de proprietate, suprafata apartamentului, cota-parte indiviza...si semnatura proprietarului (reprezentantului legal).
Asa ca exista totusi o dovada a proprietatii. Si nimeni nu semneaza acest tabel ca ar fi proprietar daca nu e pentru ca, .....va dati seama cum se cheama asta!
Eu nu as contesta acum daca asociatia a fost infiintata legal sau nu. Daca exista, exista. Se poate costata daca are contracte cu furnizorii. Si, de fapt, furnizorii au cu siguranta contracte cu aceasta asociatie pentru ca ni s-a spus ca sunt in proces pentru restante.
Eu nu cred ca furnizorii nu au solicitat, la incheierea contractelor, documentele de infiintare, statut, CIF, cont bancar, etc.
De aceea, eu in locul reprezentantilor spitalului, m-as implica direct in problemele curente si nu in istoria infiintarii asociatiei.
Din experienta va spun ca la asociatia noastra nu am mai gasit nici un document de la infiintarea acesteia, nici statut, nici acord sau proces verbal al adunarii generale de infiintare. Dar erau restante, penalizari, contracte cu furnizorii, procese pe rol, etc. Am preluat activitatea asa cum era si in 3-4 luni am obtinut copii legalizate de la arhiva judecatoriei a documentelor de infiintare. Dupa inca un an am scimbat statutul etc..
Dar intre timp am tratat cu furnizorii, am continuat procesele si-am initiat altele, am recuperat restante si penalizari, etc., chiar daca nu aveam actele de nastere ale asociatiei.