avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta intre contract determinat si nedeterminat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta intre contract determinat si nedeterminat

Buna ziua.Vreau sa va intreb si eu care este diferenta dintre un contract de munca determinat si unul nedeterminat.Va pun acesta intrebare ptr. ca sint angajat in cadrul unei firme straine cu o sucursala temporara in Romania.Initial am fost angajat pe 6 luni apoi pe 1 an iar in prezent am semnat pe inca 6 luni.I-am rugat pe domni din conducere sa-mi faca si mie contract pe nedeterminat si mi-au spus ca nu au cum penru ca daca se incheie contractul pe nedeterminat trebuie sa-mi asigure de munca in continuare indiferent ca este vorba de Romania sau strainatate.Sincer ma gindesc ca indiferent de contract (determinat sau nedeterminat) patronul daca vrea sa te concedieze te concediaza.Va multumesc si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:59, 21 Mai 2018
IN cazul CIM pe perioada determinata, la expirarea perioadei ptr care a fost incheiat CIM raporturile de munca inceteaza de drept, cu exceptia cazului cand angajatorul doreste prelungirea perioadei.

La incetarea de drept angajatorul nu are nici un fel de obligatie fata de salariat, decat aceea de a-i plati toate drepturile la zi, de a-i inchide carnetul d emunca si de a-i elibera adeverinta de somaj.

In cazul CIM nedeterminat, ca sa va concedieze ca nu mai are de munca, atunci trebuie sa va dea un preaviz de 20 zile lucratoare pe parcursul caruia aveti dreptul sa lucrati 4 ore/zi dar sa fiti platit ptr 8 ore/zi, liar la sfarsit, in afara de drepturile la zi, carnet inchis la ITM si adeverinta de somaj, trebuie sa va mai plateasca min. 1 salariu compensatoriu.

Iata deci cateva diferente......... notabile.

Aveti grija ca, asa cum ati povestit, sunteti deja la a 2-a prelungire de CIM determinat (max posibil cf legii), iar perioada totala este de 24 luni (termen limita cf legii). Si conform legii nu se mai poate nici o prelungire.
Deci, dupa expirarea acestei prelungiri s-ar putea:
- fie ca angajatorul sa incheie raporturile de munca si sa va trimita in somaj
- fie va incheia acest CIm si va va deschide un alt CIM tot pe perioada determinata. Dar si aici este discutabil ptr ca, cf legii, nu se pot incheia mai mult de 3 CIM-uri succesive.
Buna seara! In baza unui examen pe care l-am sustinut, lucrez pe post de portar la o institutie de stat cu un contract pe perioada nedeterminata. La nivel local s-a luat hotararea pentru desfiintarea postului si a se aduce firma de paza eu fiind concediat. Este legal acest lucru? Eu pot fi concediat daca am contract pe perioada nedeterminata?
Este corecta decizia de a se externaliza serviciul de paza, daca nu se mai doreste personal propriu de paza.

Chiar daca aveti un c.i.m. pe durata nedeterminata, puteti fi concediat. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de munca lise lise Buna dimineata.Am contract de munca pana 12-02-2010.Atunci angajatorul poate sa imi desfaca contractul de munca cu orice articol sau poate sa imi dea somaj?Se ... (vezi toată discuția)
Angajare in timpul somajului chance1 chance1 Sunt somera de o luna . Exista posibilitatea sa ma angajez la o firma. Vreau sa aflu ce se intampla in cazul in care sunt angajata, dar sunt concediata dupa 6, ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru pensionare aijin aijin Buna ziua. As dori sa ma ajutati intr-o problema. Am un salariat care si-a depus dosarul pentru pensionare in iulie 2009. In septembrie a venit decizia cu ... (vezi toată discuția)