avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul punctaj mediu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul punctaj mediu

De cand cu racalcularea pensiilor, incerc sa dau mai multa atentie datelor de calcul mentionate in decizia de pensie pe care am primit-o cu multi ani in urma. Imi dau seama ca pana si a cincea zecimala este foarte importanta, ea transformandu-se in lei care se adauga/scad la cuantumul pensiei pe toata perioada de pensionar.
Am un frate si o sora, ambii pensionari, fiecare cu situatia lui
speciala. Ma uit acum in decizia fratelui:
In decizia primita scrie Nr total de puncte realizate 50,59411
si indice de corectie 1,07. Aici as dori o lamurire:
Punctele rezultate din calcul au fost inmultite cu indicele de
corectie 1,07 si a dat 50,59411? Sau a fost mai mare si s-a
impartit la indicele de corectie?
Apoi, punctajul mediu anual este 1,54595 care se inmulteste
cu valoarea punctului de pensie si rezulta cuantumul in plata
Ce ani au fost luati in considerare la punctajul mediu?
50,59411 / 1,54595 = 32,72687
Ce ani sunt acestia? Stagiul normal de cotizare al fratelui este 35, vechimea este
44-3-15, din care asimilati 4-5-19
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2024
interval, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnny_1961 , utilizator 12:27, 7 Aprilie 2024
Concluzia dvs. este aproape exacta : daca nu ai deloc , sau prea putine puncte de stabilitate , pensia CUVENITA va fi mai mica , dar nu si cea in plata . Deci , nu pierzi nimic , doar ca nu castigi . Aceasta ( indicele de corectie ) e una dintre nedreptatile pe care aceasta noua Lege incearca sa le repare , la punctaj egal - pensii cu duferente de pana la 41% . Aceasta , plus monumentala prostie - prevderea ca indicele de corectie NU poate fi mai mic decat cel din anul anterior . Si mai sunt si altele ... Pe de alta parte , Legea 360/2023 NU este o lege de marire a pensiilor , ci una care schimba modul de calcul a acestora , asa cum si Legea 19/2000 a facut-o , abrogand Legea 3/1977 ( care lua in considerare castigul a 5 ani din ultimii 10 de activitate ) , si care a legat valoarea pensiei de contributia din intreaga cariera a pensionarului .
Am mai postat in numele meu o intrebare :
Va supun atentiei daca nu va deranjeaza si aveti putin , asa vrea sa stiu care este opinia dvs !

Sunt nascut in 05.05.1961!

Am decizia de pensie anticipat partiala din luna mai 2021, activata on 2022 ! Mentionez ca pe decizie am 39 de ani si o luna si 11 zile !
Mai am stagiul militar obligatoriu 1,5 ani !
Diminuare 18% !

De upa legea noua , pensia mea se va transforma in pensie la limita de varsta ?
Multumesc frumos!
CHKa a scris:

Concluzia dvs. este aproape exacta : daca nu ai deloc , sau prea putine puncte de stabilitate , pensia CUVENITA va fi mai mica , dar nu si cea in plata . Deci , nu pierzi nimic , doar ca nu castigi . Aceasta ( indicele de corectie ) e una dintre nedreptatile pe care aceasta noua Lege incearca sa le repare , la punctaj egal - pensii cu duferente de pana la 41% . Aceasta , plus monumentala prostie - prevderea ca indicele de corectie NU poate fi mai mic decat cel din anul anterior . Si mai sunt si altele ... Pe de alta parte , Legea 360/2023 NU este o lege de marire a pensiilor , ci una care schimba modul de calcul a acestora , asa cum si Legea 19/2000 a facut-o , abrogand Legea 3/1977 ( care lua in considerare castigul a 5 ani din ultimii 10 de activitate ) , si care a legat valoarea pensiei de contributia din intreaga cariera a pensionarului .

~ final discuție ~