Buna ziua - in calitate de actionar al unei societati SUA am imprumutat acum aproximativ 7 ani compania cu o suma de bani (prin acumularea unor cheltuieli generate in interesul firmei dar platite din bani personali)
Acum as vrea sa recuperez acest imprumut - dar pentru ca cei de la ANAF ar putea considera incasarile in contul personal ca fiind venit impozabil - v-as ruga sa imi spuneti ce acte doveditoare as avea nevoie sau cum ar trebui sa ma raportez la aceasta situatie pentru a ma asigura ca nu va trebui sa platesc impozit pt acea suma
Dvs trebuia sa depuneti Declaratie unica pe CNP pentru veniturile de la acele actiuni din USA si sa declarati impozitul si sa-l platiti evident.
Puteti scadea impozitul platit in USA daca vi s-a retinut cumva acolo si datorati doar diferenta .
Aici nu e vorba de un venit din actiuni - adica dividende repartizate.
Este vorba de un imprumut pe care l-am facut in trecut in calitate de actionar care acum mi se returneaza. (fara niciun profit dobanda etc)
Imi puteti explica de ce ar trebui sa platesc impozit in situatia aceasta?
Inteleg acum ca e o creditare de firma din partea dvs ca asociat al acelei firme din US. Sia cum vreti restituirea sumei in contul dvs.
Puteti face asta fara probleme , dar in cazul ca va intreaba ANAF la un eventual control sau notificare de conformare sa aveti dovada ca acesti bani provin din acea creditare ( contract de creditare ) si bineinteles sa puteti justifica proveinienta sumei creditate din contul dvs personal ( adica de unde ii aveti ca persoana fizica ).
Sa provina din surse neimpozabile sau daca sunt impozabile sa se fii platit taxele pe aceastea.