avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doresc sa va prezint urmatoarea speta. In cadrul unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doresc sa va prezint urmatoarea speta. In cadrul unei Adunari ...

Doresc sa va prezint urmatoarea speta.

In cadrul unei Adunari Genelare Anuale pentru o asociatie de proprietari , deoarece exista un apartament cu o suma restanta in valoare de 600 lei + penalitati de peste 3 ani , in valoare de 600, Total 1200, al unui fost proprietar care a vandut apartamentul , s-a luat hotararea si s-a aprobat ca acesta suma sa fie stinsa din Fondul de Penalitati.
Firma de administrare a executat aceasta hotarare . La inchiderea listei de intretinere , cenzorul a refuzat sa semneze Lista de Plata, deoarece s-a incalcat legea , penalitatile pot fi folosite doar pentru reparatii, si sa se anuleze hotararea luata in cadrul adunarii .
I s-a explicat ca conform legii , trebuie sa avizeze lista si sa instiinteze proprietarii prin afisare la avizier in termen de 5 zile , dar si-a prezentat demisia.

‘’ ART.60 (7) În cazul constatării unor nereguli în gestiunea financiar- contabilă a asociaţiei de proprietari sau referitoare la nerespectarea prevederilor prezentei legi în cazul hotărârilor adunării generale sau comitetului executiv, cenzorul/comisia de cenzori înştiinţează proprietarii prin afişare la avizierul asociaţiei de proprietari, în termen de cel mult 5 zile de la constatare. Art. 52. - (1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.
(2) Acţionarea în justiţie în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.’’

Am urmatoarele intrebari
- daca cenzorul a procedat corect?
- daca nu, cum trebuia sa procedeze?
- Lista de Plata se poate afisa fara semnatura cenzorului?
- administratorul avea dreptul sa nu puna in executare hotararea AG (articol din Lege)?
- cum trebuie procedat in continuare, pentru a se indrepta aceasta hotarare ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: eugenoctavian1968 , utilizator 13:50, 5 Aprilie 2024
Cenzorul are dreptate. Cenzorul trebuia să reclame organelor competente nu să fugă!
Hotărârea AG care nu respectă prevederile referitoare la veniturile asociației de proprietari este nulă de drept!
Veniturile asociației sau sumele percepute drept penalități nu pot fi utilizate decât la reparații sau îmbunătățiri.
Apartamentul nu se putea vinde dacă nu se stingea orice datorie ar fi avut vânzătorul, notarul nu are dreptul să semneze contractul de vânzare cumpărare dacă nu există adeverință de la asociația de proprietari sau acord de preluare a datoriilor de către cumpărător.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2024
eugenoctavian1968, utilizator
Dar cum de a primit fostul proprietar adeverinta de vanzare???
Inafara de asta...cenzorul nu a participat la AG? Era obligat. Acolo ar fi putut sa spuna ca hotararea este ilegala.
Administratorul nu are nicio vina...a executat o hotarare AG.
Apartamentul s-a vandut inainte de constituirea asociatiei.
I s-a dat adeverinta (valabila 30 zile) de firma care administra imobilul (imobil nou, de la dezvoltator).
La data eliberarii nu avea datorii, s-a precizat in adeverinta ultima luna afisata, pana cand a perfectat actele au mai fost de afisat 2 luni.
Noul proprietar a refuzat sa plateasca, cand s-a constituit asociatia, au fost preluate toate restantele proprietarilor. de catre asociatie.
Apartamentul s-a vandut inainte de constituirea asociatiei.
I s-a dat adeverinta (valabila 30 zile) de firma care administra imobilul (imobil nou, de la dezvoltator).
La data eliberarii nu avea datorii, s-a precizat in adeverinta ultima luna afisata, pana cand a perfectat actele au mai fost de afisat 2 luni.
Noul proprietar a refuzat sa plateasca, cand s-a constituit asociatia, au fost preluate toate restantele proprietarilor. de catre asociatie.
Unde se precizeaza in Legea 196 (ca este nula de drept) in cea ce priveste hotararile AG, care nu se refera la modul de repartizare a cheltuielilor comune., si cine hotareste acest lucru, de a se anula.
Singura referire in lege in ceea ce priveste hotararile AG, daca nu respecta legea este in art. 52. (1) si (2).
Art.75
...
(3) Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind
modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de
adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

Dacă proprietarii hotărăsc în AG că e voie să traversezi strada pe unde ți se năzare, au dreptate?
Administratorul nu trebuia să se conformeze și să execute o hotărâre ilegală, atât el cât și cenzorul, în special cenzorul pentru că ăsta este rolul lui în asociație și de aia este plătit, trebuia să conteste hotărârea în instanță!
Lămurit?
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2024
eugenoctavian1968, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte ajutor: un cumparator care a achiztionat un apartament ... ioana_f11 ioana_f11 Rugaminte ajutor: Un cumparator care a achiztionat un apartament in 5 Noiembrie 2020, are vreo obligatie de a plati sume de bani care, pe \"tabelul cu ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - da in judecata proprietari care nu sunt de acord sa plateasca un debit creat la unul din apartamentele din bloc! popescuteo popescuteo Buna ziua, suntem un grup de 10-11 proprietari care nu dorim sa platim un debit creat la unul din apartamentele blocului. Proprietarul cu debitul a fost ... (vezi toată discuția)
Listele de plată sunt ilegal calculate dacă nu au la bază hotărâri ale adunărilor generale anuale, convocate conform legii nr. 196/2018, art. 47, 48 și 53 ! flory_mr flory_mr Am găsit pe Internet un articol extrem de explicit care arată obligațiile unui administrator de Condominiu, în care aproape la fiecare articol se arată ... (vezi toată discuția)