avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este legal termenul în care am transmis plângerea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este legal termenul în care am transmis plângerea pentru durata ...

În ianuarie 2024, Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie a emis Ordonanta de clasare (prescrierea faptei). În termen, in temeiul art 339, alin 4 din Ccp, am depus plângere împotriva Ordonanței de clasare la Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal. Plângerea este respinsa ca fiind nefondată.
La aceeași data cu plângerea împotriva ordonanței de clasare (deci Înainte de a primi răspunsul la plângere) am transmis plangere la Judecătorie pentru durata procesului.
Între timp s-a deschis un nou proces având ca obiect "plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)"?
Plângerea privind durata procesului este tardiva? Ea a fost depusa după emiterea ordonanței de clasare cu drept de contestare, în aceeași zi cu plângerea împotriva Ordonanței de clasare.
De ce exista o noua cauza având ca obiect "plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)"?
Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2024
Cornely, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornely , utilizator 13:30, 8 Iunie 2024
Ca urmare a contestatiei formulate privind durata procesului penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria "X", azi Judecatorul de drepturi și libertati a dispus admiterea acesteia și a fixat un termen de 6 luni pentru soluționarea cauzei penale conform art. 327 din Cpp, fără cale de atac. Poate fi folosita aceasta hotărâre pentru a se cere despăgubiri pentru durata excesiva, care a dus la clasarea cauzei prin prescrierea faptei, in baza prevederilor art. 1357 Cod civil: „Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare”, cât şi pe prevederile art. 6 şi 8 din cadrul CEDO.
Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2024
Cornely, utilizator
Poate fi folosita ( tehnic vorbind, aproape orice poate fi folosit ) dar nu veti primi despagubiri.
Nu aveti avocat in cauza? Luati legatura cu avocatul dvs.
De ce considerați/afirmați ca nu voi primi despagubiri? Între timp am găsit spete privind durata excesiva a procesului penal în care statul a fost obligat sa acorde despagubiri. Mulțumesc
Da? Spete ati gasit? Puneti link aici. De ce consider eu? Pentru ca stiu practica.
Parca am mai discutat pe aceasta tema.
Daca pana la acest moment ati formulat actiune pentru acele daune, asteptati solutia.
Nu ne-ati spus daca aveti avocat in cauza. Si ce anume v-a spus domnia sa.
Nu, nu am avocat, iar acest forum mi-a clarificat multe aspecte astfel încât pe intreaga perioadă a procesului penal (>8 ani), sa-mi fie admise toate acțiunile.

~ final discuție ~