avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Situatie:
M-am adresat unui executor judecatoresc cu cerere si titlu executoriu, pentru a recupera suma de 6000RON. Mi s-au pus intrebari referitoare la situatie si mi s-au cerut 864RON. Am platit. Am sunat peste 2 zile sa intreb despre dosar, despre stadiu (vroiam sa stiu termenul dat de judecator), mi s-a spus ca nu intelege despre ce vorbesc sa ii las timp sa studieze dosarul. Am sunat dupa inca o saptamina si mi s-a spus ca nu intelege de ce am procedat asa, ca el nu a mai vazut dosar ca asta in viata lui, ca nu crede ca se poate solutiona dosarul, sa mai sun peste o luna jumate dupa ce primeste hotarirea judecatorului, etc...
Intrebari:
1. Art. 37, alin. a). din legea 188/2000 spune ca onorariul maxim este de 10% din valoarea creantei, deci ar fi trebuit sa platesc doar 600 RON, iar alin. 3 spune ca nu trebuie conditionata punerea in executare de plata onorariului. Dansul m-a pus sa platesc ca abia apoi sa studieze dosarul si sa imi spuna ca nu il poate solutiona. Daca nu il poate solutiona de ce mi-a mai luat banii? Trebuia cel mult sa imi ia banii pe consultatie si sa nu ma mai incurce. Sint alin a). si 3 motive de plangere?
Daca fac plangere impotriva executorului judecatoresc am vreo sansa sa imi recuperez macar cei 864 RON ca sa ma pot adresa altui executor?
Mi s-a parut destul de disproportionata suma onorariului raportata la valoarea creantei, dar am zis ca se recupereaza la final si ma pot imprumuta de banii astia ca sa rezolv problema. Nu ma dau afara din casa banii ca sa imi permit sa fac donatii de 8 milioane jumate. M-am adresat executorului tocmai ca am nevoie de banii astia si nu ca sa mai fac niste cheltuieli in plus.
Recunosc ca trebuia sa pun mai multe intrebari inainte sa dau banii, dar m-am dus cu recomandare si nu am vrut sa par nepoliticoasa. Plus ca din cauza recomandarii m-am gindit ca nu o sa imi ia banii aiurea.
Apreciez orice solutie oferita. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 18:37, 4 Februarie 2010
Puteti formula o plangere conform Legii executorilor judecatoresti nr.188/2000, care prevede:
"Camera executorilor judecatoresti
Art. 25. - (1) In circumscriptia fiecarei curti de apel functioneaza cate o Camera a executorilor judecatoresti, cu personalitate juridica.
(2) Din Camera executorilor judecatoresti fac parte toti executorii judecatoresti din circumscriptia curtii de apel respective.

Art. 26. - (1) Camera executorilor judecatoresti este condusa de un colegiu director format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si 3-7 membri.
(2) Colegiul director este ales, potrivit statutului, de adunarea generala a executorilor judecatoresti, pentru o perioada de 3 ani, dintre membrii acelei Camere a executorilor judecatoresti.
(3) Presedintele colegiului director reprezinta Camera executorilor judecatoresti in raporturile acesteia cu tertii. El primeste pentru activitatea depusa o indemnizatie al carei cuantum este stabilit de adunarea generala.
(4) Colegiul director are un secretar salarizat si personal auxiliar, in numarul si structura stabilite de adunarea generala.

Art. 27. - Colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti are urmatoarele atributii principale:
a) rezolva plangerile partilor impotriva executorilor judecatoresti si executorilor judecatoresti stagiari, luand masurile corespunzatoare, pe care le aduce la cunostinta Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti;
................................... ".


Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzuri si erori frecvente in executari ! Roland Mindrila Roland Mindrila Se observa din practica cateva abuzuri si erori frecvente in dosarele de executare! Potrivit art. 371 indice7 alin. 2 Cod procedură civilă , cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Cine controleaza activitatea executorilor judecatoresti gheorgheangelica gheorgheangelica Am o problema cu un birou de executare silita, in sensul in care desi poprirea a fost finalizata din luna octombrie 2018, executorul nu mi-a virat inca toat[ ... (vezi toată discuția)