Buna ziua!Am o nelămurire privitor la redobândirea drepturilor salariale și a sporurilor prevăzute de legea 153/2017.. Lucrez la Maternitatea Bucur,unde, sindicatul a acționat în judecată spitalul și,a câștigat.Probiema e că nu sunt membru sindical. Întrebarea mea "Aceste sume de bani sunt dreptul doar a membrilor sindicali ,sau este un drept al tuturor angajaților"? Pentru că, totul se face pe ascuns, eu neștiind mare lucru de la conducere. Va mulțumesc anticipat!
Actiunea sindicatului isi produce efecte numai pentru membrii acestuia . Insa, angajații din sistemul bugetar, care lucrează pe aceleași poziții vor trebui să fie plătiți în mod egal, eliminându-se astfel discriminarea acestora, potrivit unei decizii ÎCCJ.
Aceasta a fost decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a acceptat solicitarea Curții de Apel Brașov cu privire la interpretarea și aplicarea unor prevederi din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.
„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secţia civilă, în dosarul nr. 2710/62/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 6 lit. b) şi c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că principiile nediscriminării şi egalităţii pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază, cu luarea în considerare inclusiv a majorărilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiaşi categorii profesionale din cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale”, se arată în decizia ÎCCJ.