avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art 289 Plângerea trebuie sa contine o anumita forma. ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art 289 Plângerea trebuie sa contine o anumita forma. Dar in ...

Art 289 Plângerea trebuie sa contine o anumita forma. Dar in acelasi timp se poate face sesizarea din oficiu, asa dece mai trebuie o forma? Nu inteleg logica.
Cel mai recent răspuns: Ștefania_26 , utilizator 10:29, 17 Aprilie 2024
Sesizarea din oficiu se face în condițiile în care politia are informații despre săvârșirea unei infracțiuni, informații pe care le obține pe altă cale decât prin plângere. Forma plângerii poate fi scrisă sau orală și trebuie sa conțină informațiile de la art 289 alin 2 cpp, respectiv date referitoare la victimă, la faptă și la făptuitor dacă sunt cunoscute.

Ce nu înțelegeți mai exact?
Ca nu este logic. O infractiune este o infractiune egal pe ce cale afla autoritati. Daca sesizarea nu are o anumita forma inseamna ca infractiunea este practic nu acoperit de lege?
De exemplu o sesizare anonima prin Email la politie a fost de ajuns ca sa iau permisul la unu care nu a acordat prioritate pe trecerea de pietoni, si a fost filmat.
Inseamna ca ce a facut politia a fost ilegal?
Adica fiecare sesizare se poate transforma in sesizarea din oficiu sau este ilegal?
Sau altfel daca nu scriu plangere sau denunţ, inseamna ca autoritati au aflat prin alta cale decat prin plangere sau denunţ?
Adica pot sa scriu un email apoi au aflat prin alta cale?
Intreb ca am primit plangerea mea inapoi ca nu are forma, dar eu cred ca este doar o scuza ca sa nu faca ceva, ca exact forma aia au acceptat la un alt caz. Dar daca faci plangere impotriva unui politist nu prea au chef sa faca ceva,
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2024
Andrea4564, utilizator
V-au spus ce anume ii lipsește mai exact plângerii legat de forma acesteia? Cum anume ați formulat plângerea? Și pentru ce infracțiune?

Ați menționat în plangere următoarele: numele, prenumele, CNP, calitatea și domiciliul dvs? Descrierea faptei? Făptuitorul și mijloacele de probă?

Ați semnat plângerea?

Ar trebui să știu ce ați scris mai exact ca să vă spun dacă respecta sau nu forma și dacă vi s-a înapoiat sau nu în mod just.

Legat de sesizarea din oficiu, da, orice altă cale înseamnă inclusiv un e-mail anonim sau de ex văd o bătaie filmată și pusă pe fb sau primesc un telefon anonim. Orice care să îi facă să se sesizeze. Desigur până să ajungă la un eventual făptuitor, trebuie să cerceteze să fie convinsi că există într-adevăr premisele unei infracțiuni.
Multumesc da am scris totul, dar sunt cetatean german si am pus seria de la buletin german. Si calitatea nu stiu ce inseamna adica la ce se refera.
Au scris doar ca nu este forma art 289
Mai departe au scris ca nu am scris o fapta penala dar am scris totul exact si cu art. Au si spus ca nu am scris clar ca doresc intradevar efectuarea de cercetari penale.
Ce prostie, da nu doresc am scris doar totul ca ma plictisesc?
Daca doriti va trimit totul este interesant justitia noastra.
Dar daca nu scriu ca fac denunt nu trebuie forma? Adica scriu doar cu scrisoarea asta fac o sesizare. Ca apoi au aflat pe alta cale? Fara denunti primesc un raspuns ce sa facut sau ce nu sa facut?
Va multumesc
Calitatea în cazul dvs este de persoana vătămată.

Dar care e fapta? Ce vi s-a întâmplat mai exact? Îmi puteți scrie în privat.

~ final discuție ~