avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea valorii masei partajabile la imobile mult ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea valorii masei partajabile la imobile mult dupa data divortului

In timpul casniciei, prin aport egal, sotii achizitioneaza 2 imobile cu destinatie diferita, dar cu valoare identica, un imobil in care locuiesc si un spatiu comercial pentru obtinerea unor venituri suplimentare din chirii, peste salariile de la locurile de munca.
Dupa 5 ani valoarea acestor imobile nu mai este identica (spatiul comercial devenind usor mai valoros decat apartamentul), dar au in continuare valori comparabile.
Tot in acest moment are loc divortul si, avand in vedere valorile comparabile ale celor 2 imobile, IN MOD TACIT un sot ramane in apartament, iar celalalt uzufructueaza spatiul comercial.
Dupa alti 10 ani, diferenta valorica dintre cele 2 imobile devine semnificativa, respectiv valoarea apartamentului se dubleaza, iar a spatiului comercial se tripleaza.
Din aceste considerente, in acest moment fostii soti doresc sa efectueze un partaj amiabil, in vedera stabilirii eventualelor diferente de regularizare.
In vederea efectuarii acestor calcule in mod CINSTIT si ECHITABIL se pun DOUA INTREBARI:
1. Pentru stabilirea corecta a masei partajabile, care valori se iau in calcul la imobile, a) valorile de achizitie, b) cele din momentul divortului, sau c) cele din momentul partajului?
2. La aceasta valoare stabilita a masei partajabile SE MAI ADAUGA SAU NU si valoarea uzufructuarii fiecarui imobil in perioada de 10 ani scursa dupa despartirea efectiva, cand un sot nu a mai locuit in apartament, respectiv celalalt nu a mai primit nimic din chiria spatiului comercial?
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2024
Domn_singur, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:01, 21 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la momentul cererii de partaj cei doi fosti soti stapanesc bunurile in devalmasie.
Prin cererea de partaj, cei doi fosti soti vor sa sisteze /sa puna capat starii de devalmasie.
Foarte corect! Aceste aspecte erau, din capul locului, evidente.
Totusi nu ati raspuns la cele 2 intrebari, caci pentru a pune capat starii de devalmasie este necesar a se stabili si valoarea bunurilor aflate in devalmasie, pentru a se calcula cine si cui datoreaza eventuala sulta, respectiv in ce cuantum.
E posibil sa se stabileasca aceasta valoare in mod amiabil, dar daca nu se ajunge la un numitor comun, atunci se apeleaza la Instanta de judecata.
As dori sa stiu ce principii ar guverna decizia Instantei din perspectiva celor 2 intrebari, adica CARE VALOARE DE POSESIE O VA AVEA IN VEDERE INSTANTA, RESPECTIV DACA LA ACEASTA SE VA ADAUGA SAU NU SI VALOAREA UZUFRUCTELOR?
Identificarea metodei prezumate de calcul a Instantei, da sansa de a se ajunge, totusi, in mod AMIABIL la un numitor comun FOLOSIND ACEEASI METODA, evitandu-se astfel apelarea la Instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aparent, nu, nu am raspuns la cele 2 intrebari pentru ca raportat la modul cum sunt formulate nu are relevanta nici raspunsul la acele intrebari. Insa in fapt am raspuns la ceea ce este important pentru dvs sa cunoasteti cu privire la aceasta procedura de partaj.
Inteleg ca dvs fiind la prima intersectare cu aceasta situatie de viata, va imaginati lucruri care nu se vor intampla in realitate.
Insa, daca veti mai avea in viata si alte experiente similare, adica alte divorturi urmate de partaj, atunci cu siguranta nu veti mai formula intrebarile asa cum le-ati formulat acum, si cu siguranta un raspuns ca al meu va va multumi pe deplin.
Partajul judiciar se va judeca conform dispozitiilor aplicabile procedurii partajului judiciar. Pe scurt, imparteala se face de regula in natura, cu formarea loturilor, cu evaluarea loturilor, si eventual compensarea cu sulta. Si cam asta este tot.
Celelalte aspecte privind inventii precum „diferente de regularizare”, „valoare de posesie”, „valoarea uzufructelor”, etc, nu vin decat sa va incurce si nu sa va ajute. Bine, asa ca discutie ar fi si ele bune, la o bere sau la o cafea, ar fi surse inepuizabile de contraziceri, asta da.
((Ce valoarea uzufructelor? Dvs nu intelegeti notiunea de uzufruct,, ce uzufruct daca dvs sunteti (co)proprietar, in fine))
Daca veti ramane ancorat in aceasta gandire profuna analitica si chitibusara nu veti primi un raspuns care sa va multumeasca si in plus o sa va mai si enervati.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. - valorile de "azi" / de la momentul partajului.
Dacă părțile au avut o contribuție egală la dobândirea bunurilor și dacă, urmare a partajului, X primește în proprietate exclusivă bunul de o valoare mai mare, atunci acesta, X, va avea de plătit celuilalt, Y, o sultă (sumă de bani care să compenseze diferența de valoare)

2. Intrebarea nu prea are înțeles "pe limba noastră" (deși, pricep cam pe unde bateți)
Oricum, ați zis partaj amiabil. Păi, dacă-i amiabil, atunci (metaforic exprimat) puteți să adunați ce vreți cu ce vreți și să împărțiți și la plopii fără soț. Nu interesează pe nimeni altcineva nici "cinstita ecuație", nici rezultatul la care părțile au ajuns prin bună învoială. Lor trebuie să li se pară echitabil, nici nouă, nici altora.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ginaelena ginaelena sunt divortata, am un minor incredintat spre crestere , partajul nu l-am facut cu fostul sot. avem bunuri cumparate in timpul casatoriei.o sa se imparta in mod ... (vezi toată discuția)
Partajul procentual prin notar stefanfulgu stefanfulgu Buna ziua! Doresc sa fac partajul unui apartament de 4 cam si a garsonierei,fiind deja evaluate de notar. Eu raman in garsoniera si am dreptul la un procent ... (vezi toată discuția)
Divort+tranzactie anamaria2009 anamaria2009 [u]Situatie:[/u] 1.avem formulata actiune privind desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, fara motivare 2.vrem sa facem si partajul in acelasi timp prin ... (vezi toată discuția)