avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare despre regulament intern si amenzi.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare despre regulament intern si amenzi.

Buna ziua,

Am o intrebare despre regulament intern si amenzi.

Practic a fost pus un afis care avertizeaza cei care arunca cu apa pe geam sa primeasca amenzi pana la 5000 ron. Motivul dat este deteriorarea fatadei blocului si stropi pe alte geamuri.

Nu stiu daca se refera la mine, eu spal geamurile si pervazurile cu apa, nu arunc apa. Imobil e la parter deci nu ajung stopi pe alte geamuri decat daca e vant puternic. Atat pervazul cat si un fel de pervaz de sub geam sunt la ~5cm fata de peretele exterior.
Volumul de apa e neglijabil, nu stiu de ce asociatia e ingrijorata in timp ce exteriorul e supus ploilor.

Intrebarea mea e cum ar putea asociatia constata pagube in acest caz, sau care ar fi pasii care ai poate lua.

Daca amenda este trimisa de asociatie (nu stiu daca asociatia poate face asta) ce solutii exista contestare?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
Utilizator 20025, utilizator
Asociația de proprietari nu poate avea calitatea de agent constatator, prin urmare nu poate da nici o amendă.

Astfel de " cazuri" se rezolva în instanță.

latka a scris:

Asociația de proprietari nu poate avea calitatea de agent constatator, prin urmare nu poate da nici o amendă.

Astfel de " cazuri" se rezolva în instanță.

Deci asociatia va trebui sa plateasca un constatator, cum ar functiona exact?
Nu, asociația nu are această calitate. Dacă încălcați vreo lege, oricine va poate reclama și veți fi sancționat contraventional de un agent constatator , care se încadrează prevederilor OG 2/2001. Conform ordonanței respective, AP nu se încadrează la cei ce pot fi agenți constatatori.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
latka, utilizator
Utilizator 20025 a scris:
Intrebarea mea e cum ar putea asociatia constata pagube in acest caz, sau care ar fi pasii care ai poate lua.

Draga @Utilizator 20025, asociatia ar putea sa constate acea situatie de fapt intocmind un proces verbal de constatare a situatiei de fapt. Asociatia, ar putea sa apeleze si la 1-2 martori. Asociatia ar putea sa apeleze si la serviciile unei firme sau a unui expert care sa cuantifice eventuale pagube. La fel de bine, pentru constatarea situatiei de fapt asociatia ar putea apela la un executor judecatoresc. Acestia ar fi sa zicem anumiti pasi care ii poate lua asociatia.
In ceea ce priveste raspunderea pentru pagube sau eventuale incalcari ale vreunei legi, este o discutie mai ampla, pentru ca nu stim, doar din povestea dvs, daca s-a incalcat ceva.
Asociația nu poate face absolut nimic din cele expuse de dvs.. Nu are calitate de agent constatator, nu poate intocmi PV, citiți OG 2/2001. Legea specială 196/2018 nu conferă asociației de proprietari calitatea de agent constatator.