avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... In cazul in care angajatorul anunta monitorizarea ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

In cazul in care angajatorul anunta monitorizarea laptopurilor ...

In cazul in care angajatorul anunta monitorizarea laptopurilor angajatilor in scopul eficientizarii si descopera ca unul dintre angajati are instalat pe laptop un program care impiedica laptopul de a intra in sleep mode, are dreptul la concedierea angajatului fara un avertisment sau fara a anunta in prealabil ce este permis si ce nu este pe laptopul companiei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2024
OanaLuiza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:26, 22 Mai 2024
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua , acel program anti sleep mode tine deschisa calea de atac asupra datelor din laptopul societatii legat la server , consecintele sunt grave privind securitatea si confidentialitatea datelor . Atata timp cat a anuntat monitorizarea laptopurilor angajatilor in scopul eficientizarii muncii v-ati asumat o forma de inselaciune si/sau furt ,sunteti la munca cu toate ca faceti altceva decat sa va rezolvati sarcinile si in ziua de salariu in urma monitorizarii doriti sa fiti platit . Cum munca este la dumneavoastra si banii la el , cum practicati o forma de inselaciune si furt , prezent dar de fapt nu , are tot dreptul sa va concedieze in functie de gravitatea faptei .Asta cu dreptul si drepturile doar un judector poate sa hotareasca , aveti acest drept de contestare decizie de concediere si in functie de ce acte si acorduri semnati , dar nu le precizati in postare .
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2024
Oprisanescu Stefan, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concedierea nu se poate face decât în urma unei cercetări disciplinare prealabile. Așadar, angajatorul este obligat de lege să constituie o comisie de cercetare disciplinară și să vă convoace în scris la audieri în cadrul comisiei. La cercetare, aveți dreptul să uzați de tot ceea ce considerați că vă poate fi favorabil (documente, declarații ale altor angajați, etc.). Aveți dreptul ca, în cursul cercetării disciplinare, să fiți asistat de un avocat.
Dacă, în urma finalizării cercetării, angajatorul decide să vă desfacă disciplinar contractul de muncă, atunci puteți contesta decizia de concediere la instanța pentru litigii de muncă de la tribunalul pe raza căruia își are sediul angajatorul. În instanță, sarcina probei aparține angajatorului (adică el este cel care trebuie să dovedească că fapta comisă de dvs este atât de gravă, încât se impunea concedierea dumneavoastră). În funcție de actele depuse la dosar de către ambele părți, se poate ajunge în situația în care instanța să considere că sancțiunea aplicată este disproporționată și să dispună anularea ei și aplicarea unei sancțiuni mai mici (aici cântărește foarte mult trecutul dvs. în cadrul firmei, adică dacă ați mai fost sau nu sancționat disciplinar).
Acțiunea de contestare a deciziei de concediere este scutită de taxe.

P.S. Dacă se emite o decizie de concediere fără cercetare disciplinară prealabilă, ea este nulă de drept, iar instanța o va desființa imediat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
florinm. a scris:

.....
Dacă, în urma finalizării cercetării, angajatorul decide să vă desfacă disciplinar contractul de muncă, atunci puteți contesta decizia de concediere la instanța pentru litigii de muncă de la tribunalul pe raza căruia își are sediul angajatorul.
....



Art. 269 C.mun.
....
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează tribunalului în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, reşedinţa sau locul de muncă ori, după caz, sediul.
..

Este o competenta teritoriala alternativa..nu numai Tribunalul in raza caruia are locul de munca si cel in raza caruia are domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca disciplinar adriandumitru adriandumitru Va rog sa mi spuneti ce inseamna \'\'Compania ia nota de recomandarea comisiei cu privire la recuperarea in Instanta a intregului prejudiciu creat ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a cim sanducatanas sanducatanas Ma poate ajuta cineva cu un model de decizie pentru desfacerea disciplinara a contractului individual de munca?Multumesc. (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)