avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... valabilitate carte identitate simpla!!!!! Buna ziua ! ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

valabilitate carte identitate simpla!!!!! Buna ziua ! deranjez ...

valabilitate carte identitate simpla!!!!!
Buna ziua ! deranjez cu o intrebare vis a vis de termenul de valabilitate
al cartilor de identitate simple pentru persoanele de peste 25 de ani. Termenul de 03.08.2031 este reglementat de art. 5 al. 1 din REGULAMENTUL (UE) 2019/1157 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație. Conform articolului 17 din oug 97 /2005 valabilitatea acestor documente este de 10 ani. In aceasta situatia prevaleaza legislatia europeana in fata legislatiei nationale? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 21 Mai 2024
Art. 148 din Constituția României prevede : Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare
Articolul 4 din Regulament
Perioada de valabilitate
(1) Cărțile de identitate au o perioadă minimă de valabilitate de cinci ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10
ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data de expirare a cartii de identitate inscriptionata gresit pe ea? cataalinn cataalinn Buna seara, de curand mi am refacut buletinul (pt ca cel vechi a expirat) ... pe acest buletin nou am sesizat o posibila eroare la data de expirare. Ziua mea ... (vezi toată discuția)
Trecerea frontierei gabinemo gabinemo Pentru a trece de un punct vamal spre Italia este valabil si buletinul de identitate sau numai cartea de identitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
În 25 mai 2018 ar trebui să intre în vigoare gdpr-ul. cum poți să aplici o normă de drept europeană dacă nu a fost reglementată în legislația din românia? ContSters336142 ContSters336142 In 25 mai 2018 ar trebui sa intre in vigoare GDPR-ul. Cum poti sa aplici o norma de drept europeana daca ea nu a fost reglementata in legislatia din Romania? ... (vezi toată discuția)