avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, Am o întrebare pentru dumneavoastră: Am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, Am o întrebare pentru dumneavoastră: Am avut o situație ...

Buna ziua,
Am o întrebare pentru dumneavoastră:
Am avut o situație similara, am atins o persoana cu bara mașinii fara ca eu sa conștientizez acest lucru și fara ca persoana respectiva sa ma fi oprit, din contra, victima a plecat mai departe si eu mi-am continuat deplasarea neștiind in nici un moment ca acest lucru s-a întâmplat.
Mi s-a reținut permisul și pe dovada , fara drept de circulație, erau doua fapte, vatamare corporala din culpa și părăsirea locului accidentului.
Procurorul a decis :
-clasarea faptei de vătămare corporala (victima a avut o zi de îngrijiri medicale)
- clasarea faptei de parasire a locului accidentului deoarece eu nu am conștientizat ca a avut loc un accident (fără vinovatie)
Cu aceasta decizie m-am prezentat la politie pentru ridicarea permisului moment în care am aflat ca permisul este suspendat pentru o perioada de 360 de zile, nu doar 180 de zile cum am crezut inițial.(pentru fiecare fapta 180 de zile)
Întrebarea mea e următoarea:
De ce am primit doua perioade de suspendare atâta timp cât fapta de parasire a locului accidentului a fost clasata pe motivul ca de fapt eu nu am plecat cu buna stiinta, s-a dovedit ca de fapt nu a fost parasire atâta timp cât eu nu am fost conștienta de accident?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:01, 23 Mai 2024
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
...................
c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
.....................
OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
Articolul 104^1
(1) În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă.

Aveti totusi posibilitatea sa va reduceti sanctiunea cu o treime:

Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Pentru asta va trebui sa va prezentati la acest examaen si sa-l sustineti de cite ori puteti (pina il luati), in primele 20 de zile de suspendare.
Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

In acelasi timp sa stiti ca acest examen este obligatoriu de sustinut si promovat pina la sfirsitul perioadei de suspendare, altfel se majoreaza cu 2X30 de zile suspendarea.

Articolul 106^1
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
[ link extern ]
Mai pe scurt, daca treceti examenul in primele 20 de zile de suspendare puteti cere reducerea, daca nu-l promovati deloc in toata perioada de suspendare, mai luati un supliment.
Si sa fiti atent ca suspendarile de 180 de zile se executa pe rind, veti da examen separat pentru fiecare suspendare. Asa ca vedeti cum vi le-au "programat" cei de la politie si urmariti cronologic indeplinirea conditiilor de examen, pentru fiecare fapta in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am si eu o mica intrebare.am mers cu masina cu numerele ... AndreiXoz AndreiXoz Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Am mers cu masina cu numerele provizorii expirate de 3 zile,mi s a facut dosar penal,dar s a clasat.Acum la politie mi a ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie sa dau examenul de redobandire? Alex1002 Alex1002 Cand trebuie sa dau examenul de redobandire? In data de 17 februarie, am fost vinovat de un accident cu vatamare corporala din culpa, neacordare de prioritate ... (vezi toată discuția)
Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis? MihaelaUu MihaelaUu Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit ... (vezi toată discuția)