avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor - Cum poate un autor sa renunte la ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor - Cum poate un autor sa renunte la drepturile de autor si la contractul ...

cum poate un autor sa renunte la drepturile de autor si la contractul cu editura?
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 11:42, 29 Mai 2024
1. Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie să prevadă drepturile patrimoniale transmise şi să menţioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalităţile de utilizare, durata şi întinderea cesiunii, precum şi remuneraţia titularului dreptului de autor. Absenţa oricăreia dintre aceste prevederi dă dreptul părţii interesate de a cere rezilierea contractului.

2. Legea 8/1996
art. 48
(1) Autorul poate solicita desființarea contractului de cesiune a dreptului patrimonial în cazul în care cesionarul nu îl utilizează sau îl utilizează într-o măsură insuficientă și dacă, prin aceasta, interesele justificate ale autorului sunt afectate considerabil.
(2) Autorul nu poate solicita desființarea contractului de cesiune, dacă motivele de neutilizare sau de utilizare insuficientă se datorează propriei culpe, faptei unui terț, unui caz fortuit sau de forță majoră.
(3) Desființarea contractului de cesiune, menționată la alin. (1), nu poate fi solicitată înainte de expirarea a 2 ani de la data cesionării dreptului patrimonial asupra unei opere. În cazul operelor cedate pentru publicațiile cotidiene, acest termen va fi de 3 luni, iar în cazul publicațiilor periodice, de un an.
.......
(5) Autorul nu poate renunța anticipat la exercitarea dreptului său de a solicita desființarea contractului de cesiune menționat la alin. (1).
(6) Dobândirea proprietății asupra suportului material al operei nu conferă prin ea însăși un drept de utilizare asupra operei.
pentru un raspuns concret, sunt necesare detalii.
mai intai ca autorul nu poate renunta la dreptul de autor, ci doar la drepturile patrimoniale sau nepatrimoniale care deriva din acesta.
in al doilea rand, autorul poate cesiona drepturile patrimoniale in mod exclusiv si a scapat de o grija. vrea autorul sa rezilieze contractul cu editura, fiind nemultumit? sunt doua lucruri diferite, care au si solutii diferite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de cesiune a drepturilor de autor catazuzu catazuzu Buna ziua, Vin cu o problema la dumneavoastra. In prezent lucrez la o televiziune unde sunt inregistrat cu contract de cesiune a drepturilor de autor. Data ... (vezi toată discuția)
Am cedat sau nu drepturile de autor, fãrã sã ºtiu, cu un singur click? Andrei Munteanu Andrei Munteanu As dori sa va cer opinia intr-o problema care mie imi pare fara iesire pentru a afla daca am cedat sau nu catre o companie drepturile mele de autor fara sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)