avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... principiul contextului vs. principiul disponibilitatii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

principiul contextului vs. principiul disponibilitatii

Nu am cunostinte de drept si am o mare rugaminte: cine m-ar putea lamuri asupra unui principiu pe care as dori sa-l invoc intr-un proces. E vorba de apărarea contextului litigiului intr-un proces care judeca un litigiu bilateral. Reclamantul a redactat actiunea facind referinta exclusiv la latura litigiului care il interesa. Eu am ezitat sa fac o cerere reconventionala prin care sa reclam judecarea si celeilealte laturi a litigiului. In schimb in intimpinare si ulterior, prin note explicite, am reclamat judecarea si celeilate laturi.

În fața dublei încălcări a legii, fiecare parte a reacționat diferit: în timp ce noi recunoaștem încălcarea legii, reclamantul refuză să o facă. În continuare, desfășurarea acestui proces pune în evidență aceeași atitudine imorală prin tentativa de a construi un nou context și, implicit, o nouă semnificație a acțiunii, prin:
a) formularea intenționat limitată a acțiunii, prezentînd numai o latură a litigiului;
b) negarea explicită a celeilate laturi a conflictului si, in plus, solicitind in raspunsul la intimpinare, ca instanță să înlăture aceste susținerile mele ca fiind străine de obiectul cererii de chemare în judecată” , invocind principiul disponibilitatii.
c) manipularea textelor/faptelor și construirea prin “denaturare” a unui context fals:

Argumentele mele fac referinta la dreptului și obligația de a prezenta faptele care constituie litigiul în totalitatea sa, deci contextul, considerind că interpretarea juridică se supune principiilor hermeneuticii în general, dintre care, în cazul de față, menționăm principiul contextului. Fenomenele nu pot avea o realitate autonomă, sunt context-dependente, motiv pentru care contextul este parte constitutivă a litigiului. Această cerință fundamentală a contextului faptic și a contextului juridic este însușită de practica juridică; apare explicit formulată, de exemplu, în art. 14, art. 194, lit. d, art. 1043 (2) CPC. etc. Astfel, art. 14 CPC afirmă:
(3) Părțile au obligația de a expune situația de fapt la care se referă pretențiile și apărările lor în mod corect și complet, fără a denatura sau omite faptele care le sunt cunoscute. Părțile au obligația de a expune un punct de vedere propriu față de afirmațiile părții adverse cu privire la împrejurări de fapt relevante în cauză.
(6) Instanța își va întemeia hotărârea numai pe motive de fapt și de drept, pe explicații sau pe mijloace de probă care au fost supuse, în prealabil, dezbaterii contradictorii.

Deci intrebare: argumentele prezentate mai sus sint suficient de puternice sa compenseze lipsa cererii reconventionale si sa oblige instanta sa depaseasca principiul disponibilitatii si sa judece, in baza principiului contextului, ambele laturi ale litigiului, ca parti constitutive ale contextului litigiului.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:14, 7 Iunie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazuta intampinarea si daca ea putea fi recalificata. Contextul nu este o institutie de drept procedural, nu functioneaza asa. Vorbiti cu un avocat, in extremis mai introduceti o actiune.
Multumesc pentru raspuns.
Nu m-am asteptat ca un litigiu sa fie trunchiat si o parte sa fie complet ignorata. Asta e: forma primeza si mai putin dreptatea. Asa ca nu am alta varianta si pentru latura ignorata voi incepe o actiune noua.

Dar intre timp am descoperit o problema. In speranta unei lamuriri o voi prezenta in continuare.
Situatia este urmatoarea:
- In 2005 vecinul obtine o autorizatie de construire (AC) pe vechiul cod civil pentru edificarea unei case si a unei anexe (o magazie). Deoarece vechiul cod civil permitea, AC prevedea construirea anexei cu un perete pe linia de hotar.
- Lucrarile la casa (nu si la anexa) sint incepute dar nu sint terminate. In consecinta AC este prelungita si apoi mai obtine in 2010 o noua AC care este si ea prelungita pina in 2013.
- In 2013, deoarece casa nu este terminata (anexa inca nu era abordata la aceasta data), dupa aparitia noului Cod Civil (valabil de la 1 oct. 2011) se obtine o noua AC cu urmatoarele mentiuni:
“continuare lucrari de construire in vederea finalizarii”
“lucrarile au fost autorizate conform AC…/ 2010 si AC…/2005”
“lucrarile de construire se vor executa cu respectarea intocmai a documentatiei care a stat la baza emiterii AC initiale”.

- In 2014 este edificata anexa (magazia) pe lina de hotar cf. documentatiei atasate la AC initiala (din 2005).

La acuza mea ca a construit ilegal prin nerespectrea art. 612 CCiv care prevede o distanta minima de 60cm de hotar, vecinul raspunde ca totul este legal deoarece edificarea s-a facut in confomitate cu AC obtinuta in 2013.

Am urmatoarea intrebare: nu trebuia ca primaria, la eliberarea AC in 2013, sa tina cont de prevederile NCC, deci sa solicite cf. Art. 612, a unui acord notarial prin care să-mi exprim consimțământul de derogare pentru încalcarea prevederilor Art. 612?

Contrargumentul este ca la eliberarea AC din 2013 s-a avut in vedere prevederile art.59 din Legea 71/3 iunie 2011, care stipuleaza ca dispozitiile art. 602-605 CCiv. nu se aplica situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia.

Aceasta este confuzia: s-a incalcat, din punct de vedere juridic, dreptul de proprietate cf. art. 612 CCiv sau nu? Este AC eliberata in 2013 emisa legal (fara avizul vecinului de amplasare pe linia de hotar)? Pot sa ma adresez instantei sau este un esec anticipat?

Va multumesc pentru lamurirea situatiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista trunchiere a unui litigiu sau ignorare a unei parti. este posibil ca dv. sa fi inteles gresit cum sa va faceti apararile, poate nu ati dorit sa platiti taxa de timbru, poate ati redactat singur actiunea, aceste lucruri duc la erori.

Referitor la cele aratate, trebuie vazute actele, ele sunt legate unele de altele, dar si legate de urbanismul local. Este discutabil daca innoirea unei autorizatii se poate schimba proiectul initial sau impune noi limite.
Sunt doua lucruri in discutie:
1. Primul, ca judecatiorul a refuzat in mod explicit sa judece o latura a litigiului (afirmind intr-o incheiere de sedinta ca "nu are legatura cu actiunea"). Motivul - banuiesc - a fost ca s-a respectat principiul disponibilitatii, iar eu trebuia sa fac o cerere reconventionala. E adevarat, nu am facut-o. Dar am fost socat ca se absolutizeaza cu acest principiu, ca se poate face abstaractie de cealata latura cind amblele laturi au evoluat in timp, continutul lor s-a amplificat prin interactiune reciproca, influentele trecind de la una la celalta latura - o tesatura vie in care cele doua laturi cu greu pot fi disjunse. Insa ceea ce a contat a fost latura formala: nu am facut cererea reconventionala deci ignoram completa o latura. Raportul asta dintre forma si continut este ceva care tine de filozofia dreptului, pe care nu o stapinesc. Dar m-a socat si m-am considerat complet nedreptatit de un judecator care nu respecta locul unde este pus sa imparta drepatea, De aceea, am fost curios sa aflu opinia celor cu cunostinte in domeniu cum sta situatia.
Al doilea motiv: am fost complet nedumerit cum un judecator refuza sa-si motiveze aceasta decizie: motivarea trece complet peste aceasta decizie de ignorare (nu se mentioneza macar, desi au fost depuse la dosar doua note plus concluzii scrise). Numai intr-o incheiere de sedinta se afla o respingere a solicitarii verbale si o promisiune ca se va discuta odata cu fondul. Discutie care nu a avut loc (cind am vrut sa solicit discutarea mi-a s-a luat cuvintul)!
E bine ca totusi ramine o portita: am posibiltatea sa deschid o noua actiune pentru cealata latura pe care instanta a refuzat sa o judece. Cu aceasta trecem la a doua problema (specifica celei de a doua laturi a litigiului).

2. Este vorba de o problema foarte speciala: apare in momentul trecerii de la vechiul la noul cod civil si priveste efectele juridice ale acestei tranzitii asupra constructiilor si AC abordate in acesta perioada de tranzitie. Am prezentat-o cred destul de amanuntit mai sus.
Suplimentar mentionez, in vederea inceperii procesului am trimis o somatie catre reclamant (in primul proces eu am fost chemat in judecata pentru latura care il interesa pe el, acum voi initia eu procesul pentru latura neabordata, care ma intereseaza pe mine). In raspunsul la somatie se afirma, fara argumentatie, ca anexa a fost construita legal (pe hotar). Adica cf. cu vechiul CCIv care nu prevede o distanta minima de 60cm ca in NCCiv. De aici intrebarile pe care le-am ridicat mai sus.
Pentru ca imi dau seama ca ma depasesc am intentia sa consult un profesionist. Dupa cite am aflat, pe acest domeniu apar des decizii ale instantelor care sint contradictorii. Unele sint transate prin RIL. Deci greu cu hermeneutica juridica!
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2024
hot_oliviu, utilizator
Trebuie vazute alte acte, asta va spun. In rest, hermeneutica si alte exegeze nu au relevanta in discutie, cred ca nu aveti o imagine a ceea ce inseamna si cum functioneaza sistemul de justitie, regret.
Dreptul nu are laturi, nu cunosc la ce anume va referiti, descrierile situatiilor in modul de mai sus nu permit vreo analiza juridica decenta, pur si simplu nu avem pe ce discuta.

Alte discuții în legătură

Fixarea cadrului actiunii si posibilitatea extinderii acestuia hot_oliviu hot_oliviu Sunt prins intr-un litigiu bilateral, eu si reclamantul incalcand ambii articole de lege din CCiv. privind vecinatatea. Vecinul m-a actionat in justitie, dar ... (vezi toată discuția)
Procesul pentru defrisarea unor arbori in lipsa autorizatei este unul de drept administrativ? hot_oliviu hot_oliviu Intr-un proces avind ca subiect solicitarea defrisarii a citiva arbori plantati la mai putin de 2m de hotar (cum prevede art. 613 CCiv) am depus in aparare ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta pusa2mimi pusa2mimi In ce situatie este obligata instanta sa invoce nulitatea absoluta conform codului civil, art.1247, alin.(3)? (vezi toată discuția)