avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am un apartament in regim hotelier pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am un apartament in regim hotelier pe platforma Aibnb ...

Buna seara,
Am un apartament in regim hotelier pe platforma Aibnb pentru care am primit aprobarea vecinilor limitrofi si obtinut Certificatul dr functionare de la Ministerul Turismului si Antreprenoriatului.
Asociatia de proprietari a facut o adunate generala in care au stabilit o taxa de 200 Ron lunar pentru "Imbunatatiri confort" si mi au cerut sa semnez un "Acord"
Eu am refuzat dar am pe nota de plata de intretinere aceasta suma.
Am cerut explicatii la Asociatie prin mail dar nu mi au raspuns.
Este corect ca Asociatia de Proprietari sa mi tacseze aceasta suma?
Cel mai recent răspuns: Ovideel , utilizator 17:41, 18 Iulie 2024
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@robert1958
Desigur ca se schimba destinatia spatiului in spatiu comerial iar refuzul lui latka de a accepta asta nu arata decat ignoranta - in cazul de fata disp. art. 3 alin. 2-3 din Codul civil care arata ca profesionistii sunt cei exercita in mod sistematic o activitate - de prestare de servicii in cazul de fata. Asadar prin obtinerea certificatului de clasificare si intrarea in circuitul turistic locuinta devine spatiu comercial iar cel care o administreaza este un profesionist.
Indubitabil, fiind vorba de o asociatie de proprietari, și existând o lege specială, legea 196/2018, nu se aplică codul civil, ci, cel mult art. 40 din lege.
Așa că prin acel acord nu se stabilește decât cel mult convenția privind numărul de persoane declarate.
Nu e vorba de nici o taxa. Nu există nici o întreprindere. :) E vorba de o persoană fizică, ce inchiriaza prin platforme online, de servicii turistice, AirBNB sau booking.

D-na care a deschis subiectul însă, dacă a prins versiunea cu SAU a clasificarii (acord vecini SAU acord asociatie), nu mai are nevoie nici de acord asociatie.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2024
latka, utilizator
Am citit cu atenție și mesajul anterior, legat de decizia instanței, mesaje de genul
De asemenea, instanţa reţine că desfăşurarea unei activităţi comerciale, în speţă, aceea de hotel, este incompatibilă cu destinaţia clădirii în întregul ei şi presupune un disconfort pentru ceilalţi colocatari, din cauza zgomotului pe care l-ar putea produce traficul persoanelor care vor fi cazate acolo astfel că nu se poate pretinde pârâtei să accepte prezenţa unor persoane străine de imobil, care să folosească spaţiile comune aflate în coproprietate forţată şi care să le traverseze, treacând prin aproprierea locuinţei sale.

facandu-ma cel mult sa zâmbesc.

De unde si până unde acel TRAFIC de persoane. :))) Este atât de ridicol ! Mai ales ca, la acest subiect e vorba de un SINGUR apartament. :)

Hotel adevărat ! Exista recepție, băiatul ce cară bagajele, restaurant, etc. Cohorte de turiști, de parca o biata garsoniera poate sa adăpostească zeci de oameni odată.

Iar faptul ca zilnic intra în acel bloc persoane străine de imobil, căci fiecare are prieteni, rude, sunt curieri,etc., parcă nici nu ar exista.

Și de unde până unde închirierea pe termen lung nu e reglementată? E reglementată de codul civil, fiind un contract de locațiune.

robert1958 a scris:

Chiar dacă discuția este oarecum off topic, sunt convins că îi va fi de folos celei care a deschis topikul.

Dvs faceți în continuare o comparație gen „mere cu pere”, adică închirierea pe termen scurt în regim hotelier, cu închirierea în regim normal pe termen mediu sau lung.

latka, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:
Indubitabil, fiind vorba de o asociatie de proprietari, și existând o lege specială, legea 196/2018, nu se aplică codul civil, ci, cel mult art. 40 din lege.

Intelegerea d-voastra privitor la specialia generalibus derogant este sublima, dar lipseste cu desavarsire, vorba domnului Nae. Legea 196/2018 reglementeaza cumva situatia profesionistilor sau defineste ce sunt profesionistii? Nu. Atunci, despre ce fel de derogare discutam? Intelegeti macar despre ce se discuta aici? Am ajuns sa am serioase indoieli!
Despre ce "profesioniști " vorbiți?!
Certificatul pe care-l obțin cei ce-si închiriază în regim hotelier proprietatea e doar o formă birocratica, ce nu pregătește nici un profesionist.

Despre ce întreprindere vorbiți? :)) Exista asociații de proprietari și condominiu în întreprindere ?

Chiar și menționarea acelui acord al vecinilor SAU/SI acord al asociației trimite la legea speciala. Eu înțeleg foarte bine.

latka, utilizator