avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună seara! Am plătit un avocat sa se ocupe de un ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună seara! Am plătit un avocat sa se ocupe de un cazul penal ...

Bună seara! Am plătit un avocat sa se ocupe de un cazul penal i am sp ca pe fiecare săptămână să facă cerere pt a afla stadiul dosarului și de copiere a dosarul și ultima data ma lăsat în seen a zis ca nu poate sa facă nimic până când procurorul nu se pronunța în dosar și până nu se împlinește un an de la urmărirea în rem...este logic sa nu poată sa facă cerere pt copierea dosarului și pt a afla stadiul dosarului?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:20, 30 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!

A fost pusă în mișcare acțiunea penală?
Ce calitate aveți în dosar?

Înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale, procurorul poate restricționa consultarea dosarului și în acest caz avocatul nu poate face nimic. După punerea în mișcare a acțiunii penale, restricționarea se poate face pe maxim 10 zile.
Procurorul este cel care stabilește ziua și ora când avocatul să vină să consulte dosarul. Avocatul poate face cerere azi și procurorul sa-i răspundă peste 3/5/15 etc zile, depinde și data efectivă când poate consulta să fie peste alte cateva zile.

Pe de altă parte, consultarea dosarului nu se poate face în mod abuziv. Și cam asta ar fi dacă avocatul cere săptămânal să vadă dosarul. Ma refer în situația în care l-a văzut recent.

Ce poate face avocatul este să ceară să participe la efectuarea actelor de urmărire penală și în felul acesta practic este la curent cu ce se mai întâmplă în dosar.

Legat de termenul de 1 an și asta e adevărat. Doar după 1 an se poate face contestație pentru tergiversarea procesului dacă apreciați că nu se înaintează cu dosarul.
Eu sunt parte vătămată în dosar fratele meu a murit din cauza barei de fotbal după terenul de sport...dosarul se afla la procuror de luni bune și nu sa pronunțat nici acum sa spună cine este vinovat și cine nu...nu știu exact sa va spun dacă fost pusa în acțiune mișcarea penală dar știu clar ca să făcut partea vătămată sau audiat cei care sau ocupat de teren și cine au mai crezut dânșii ca sunt suspecți și au trimis dosarul la parchet sa se pronunțe procurorul cine este principalul suspect și dosarul este la procuror de câteva luni și nu a dat nici un răspuns nici în momentul de față!

Ștefania_26 a scris:

Bună seara!

A fost pusă în mișcare acțiunea penală?
Ce calitate aveți în dosar?

Înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale, procurorul poate restricționa consultarea dosarului și în acest caz avocatul nu poate face nimic. După punerea în mișcare a acțiunii penale, restricționarea se poate face pe maxim 10 zile.
Procurorul este cel care stabilește ziua și ora când avocatul să vină să consulte dosarul. Avocatul poate face cerere azi și procurorul sa-i răspundă peste 3/5/15 etc zile, depinde și data efectivă când poate consulta să fie peste alte cateva zile.

Pe de altă parte, consultarea dosarului nu se poate face în mod abuziv. Și cam asta ar fi dacă avocatul cere săptămânal să vadă dosarul. Ma refer în situația în care l-a văzut recent.

Ce poate face avocatul este să ceară să participe la efectuarea actelor de urmărire penală și în felul acesta practic este la curent cu ce se mai întâmplă în dosar.

Legat de termenul de 1 an și asta e adevărat. Doar după 1 an se poate face contestație pentru tergiversarea procesului dacă apreciați că nu se înaintează cu dosarul.

Avocatul nu a mai văzut dosarul de când a fost dat procurorului adică de luni bune
Au venit mulți procuri tineri și se misca greu.
Nu prea au experienta.

Xerox puteți face dar dacă nu s-a întâmplat nimic nu va ajuta.

Sa ceara săptămânal stadiul dosarul este exagerat.
Va poate amenda.

Sa facă alte manevre juridice dacă se pricepe sa facă o mini hartuiala subtila dar depinde ce contract aveți.

De regulă, avocatii care sunt ceva mai agresivi în sens pozitiv sunt plătiți pentru fiecare cerere inovatoare.Dar, nu este ceva ușor asa ceva...
Ii trebuie multe idei juridice avocatului...

București 2024
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2024
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~