avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin plafonul etajului 1

Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12). La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge rahat și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”). Meșterii pe care eu i-am chemat să repare au spus că acea țeavă este parte comună și trebuie reparată pe Asociație ( cheltuieli repartizate pe cota parte indiviză). În septembrie 2022 am sesizat în scris+fotografii trimise pe grupul Asociației, precum că trebuie reparată o parte comună, la care am primit răspuns că această problemă va fi ”discutată la o dată ulterioară” ( nefiind o prioritate pentru nimeni altcineva decât pentru mine). Cei de la Compartimentul Asociații de Proprietari din Primărie mi-au răspuns că este obligația Asociației să constituie un fond de reparații pentru părțile comune ( avem fond consituit, dar numai pentru reparații acoperiș). Azi în mai 2024 țeava dintre etaje este și mai ruginită, tavanul mai găurit/crăpat de la infiltrații, pereții tot mai murdari, toți vecinii îmi țipă că eu nu-mi repar ce este la mine în casă ( deși țeava respectivă folosește doar celui de deasupra), iar administratorul dă din umeri și-mi spune că dacă vreau răspuns/soluție la această problemă să plătesc o consultație la Federația Asociațiilor de Proprietari din localitate. Bănuiesc că dacă mă adresez unui avocat/instanței , cheltuielile de judecată vor fi mult mai mari decât costul reparației pentru 70 cm țeavă ruginită/degradată, iar energia ( fizică, psihică, sufletească, karmică ) consumată infinit mai mare... Oare sunt obligată să aștept ani de zile această reparație: până cade țeava sau până la discuția de la o dată ulterioară?
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
Verificatia discutia :

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Mulțumesc, dar răspunsurile nu m-au lămurit (ba dimpotrivă), iar link-urile nu mai sunt valide. Din cele scrise intuiesc faptul că eu de la etajul 1 fiind singura interesată de această reparație trebuie să o fac din fonduri proprii după noile normative, pe toată coloana, aceasta fiind calea cea mai scurtă. Cei trei meșteri diferiți pe care i-am chemat au refuzat să intervină doar la mine, motivând că țeava respectivă ( de fontă, montată în Y) este parte comună , iar reparația presupune accesul de sus în jos la țeavă, deci ar fi necesară notificarea vecinului de deasupra de către administrator și împărțirea cheltuielilor... Asta în condițiile în care dânsul a spart planșeul mai mult decât ar fi fost necesar ( dacă aș putea atașa foto aș face-o) și susține că toate crăpăturile apărute ulterior sunt ”de la trepidații” nu de la infiltrații ( mucegaiul de lângă țeavă și urmele de scurgeri sunt dovada că rahatul mustește adesea și se prelinge la mine în casă). Cum pot pune link spre fotografii?
1 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot ce este pe proprietatea dvs. este in intretinerea dvs. si nu este parte comuna. E adevarat ca solutia tehnica a contructorului, de la acea vreme, nu e cea mai "fericita".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka

Aveți și o motivare în drept la susținerea dvs ?

Adică vreți să spuneți că cheltuielile prilejuite de inlocuirea țevii de scurgere (degradate datorită vechimii), care nu este parte comună dar este în folosința exclusivă a celui de deasupra și trece prin apartamentul celui de jos, cad în sarcina celui din urmă ?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
robert1958, utilizator
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar dvs. aveți vreo motivare în drept, pentru contrariu ? Ce e aia folosință exclusivă a CE ? E proprietatea celui de sus?

Eu am explicat în alte postări, ca dacă e proprietatea celui de sus, atunci el are dreptul sa intervină oricând pentru a-și întreține proprietatea. Vecinul de jos să-i dea o cheie.robert1958 a scris:

@latka

Aveți și o motivare în drept la susținerea dvs ?

Adică vreți să spuneți că cheltuielile prilejuite de inlocuirea țevii de scurgere (degradate datorită vechimii), care nu este parte comună dar este în folosința exclusivă a celui de deasupra și trece prin apartamentul celui de jos, cad în sarcina celui din urmă ?


Alte discuții în legătură

Probleme instalații bloc ONMK ONMK Dețin un apartament și am o problema în baie cu conductele de scurgere ce vin de la apartamentul de deasupra ce nu este locuit. Acestea s-au corodat și ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! a intervenit o problema in blocul unde locuiesc la ... pfataxinicolae pfataxinicolae Buna ziua! A intervenit o problema in blocul unde locuiesc la instalatia de canalizare ( sifon ) a vecinului de deasupra. Teava de scurgere a sifonului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cine este proprietarul conductei (tuburi si coturi ... dusabin dusabin Buna ziua! Cine este proprietarul conductei (tuburi si coturi din fonta) care preia apa menajera de la chiuvete si cada baie (aflate in apartamentul ... (vezi toată discuția)