avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul vechime/cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul vechime/cotizare

Perioada pensionarii de invaliditate gr 2 ,este considerata ca vechime sau stadiu de cotizare ? Cum se face acest calcul?Spre exemplu la 10 ani pensieonare inv.gr 3 citi ani de cotizare sunt calculati?
Cel mai recent răspuns: ContSters42601 , utilizator 20:20, 4 Februarie 2010
1. Iata ce spune Legea 19/2000:
Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
...
Art. 40. - În sistemul public se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia anticipată parţială;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmaş.

2. Deci perioada de pensie de invaliditate este asimilata stagiului de cotizare, cu intreaga perioada.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru incapacitate temporara de munca Sovidiu Sovidiu Bunsa seara .In 2006 am avut un accident auto in urma caruia am intrat in PENSIE de INCAPACITATE de MUNCA de gradul 2 pe o perioada de 2 anii.Dupa aceea in ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare invaliditate gradul iii respinsa cainebogdan cainebogdan Mama este nascuta in 1956 i-a fost respinsa pensionarea pe caz de boala grad III deoarece nu a realizat stagiu de cotizare de 25 ani ci are numai 24 ani si 2 ... (vezi toată discuția)
Perioada de pensie de invaliditate este stagiu? danazaus danazaus sunt pensionata medical din anul 2000, pensie gradul II ;pentru anii acestia se acumuleaza cumva o vechime? daca da, cit si care este legea care stipuleaza asa ... (vezi toată discuția)