avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am infiintat o asociarie de parinti.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am infiintat o asociarie de parinti.

Buna ziua. Am infiintat o asociarie de parinti. Stiu obligatiile asociatiei fata de gradinita dar obligatiile gradinitei fata de asociatie care sunt? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:30, 5 Iunie 2024
Obligatiile în ambele direcții, sunt stabilite atat prin statut cat și prin contractul de colaborare cu grădiniță respectiva. Nu e asociatia grădiniței ci a părinților care au copii la acea grădiniță. Totul în interesul copiilor.
Poate ar fi bine sa detaliați aici mai bine cu ce probleme va loviți în derularea activitatilor asociației și cam ce așteptări ați avea de la grădiniță ca instituție.
In statut scrie doar obligatiile asociatiei si a fondatorilor.

Pai de exemplu anumite doamne educatoare au spus ca ele nici nu vor sa stie daca grupa lor are restante la plata cursurilor, ca nu este treaba lor ca parintii nu au platit sau nu vor sa tina prezenta la cursuri sau sa stranga banutii de la parinti...

george-neagu a scris:

Obligatiile în ambele direcții, sunt stabilite atat prin statut cat și prin contractul de colaborare cu grădiniță respectiva. Nu e asociatia grădiniței ci a părinților care au copii la acea grădiniță. Totul în interesul copiilor.
Poate ar fi bine sa detaliați aici mai bine cu ce probleme va loviți în derularea activitatilor asociației și cam ce așteptări ați avea de la grădiniță ca instituție.

Hotărârea privind modul de cheltuire a banilor (veniturilor) asociației trebuie luata de membrii asociației în adunarea generală. De exemplu dacă se dorește ca asociatia sa organizeze un anumit curs, sa achiziționeze ceva materiale pentru acest curs, sa plătească o persoana care sa predea acest curs, toate astea se decid în adunarea generală. Se face un contract de colaborare cu grădiniță în care se trece pe de o parte cu ce contribuie grădiniță (ca pune la dispoziție spațiul, etc) și cu ce contribuie asociatia.... Și un contract odată încheiat se respecta căci el cuprinde și penalitati.
Astfel de cursuri sunt în genul celor opționale. Adică ceva în plus fata de acea programa pe care grădiniță, ca entitate a sistemului de educație public, trebuie sa-l pună în practica.
Cred ca se fac aici ceva confuzii. Juridic nu exista nici un fel de drepturi conferite de lege a asociatiei de parinti pe relatia cu gradinita si nici viceversa, si la fel nu exista obligatii. Asociatia de parinti este un cadru in care parintii sa coopereze intre ei, sa isi coordoneze pozitia fata de gradinita si eventual sa faca chestii in comun intre ei, ca membri, ca gradinita nu este si nu poate fi membru al asociatiei de parinti, este un tert, o entitate exterioara, straina. Ca sa existe ceva drepturi si obligatii ar trebui ca ele sa fie asumate contractual, prin contracte incheiate intre asociatie si gradinita - deci depinde ce a negociat sau incheiat asociatia cu gradinita. Daca nu exista nici un act de tip contractual, inseamna ca nu exista nici o obligatie si nici un drept pe relatia asta, gradinita putand ignora inclusiv faptul ca exista asa o asociatie, ca ea oficial conform legii are obligatii doar pe relatie cu copiii beneficiari si perintii lor....

~ final discuție ~