avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua. Am nevoie de niste explicatii in legatura ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua. Am nevoie de niste explicatii in legatura cu dosarele ...

Buna ziua.

Am nevoie de niste explicatii in legatura cu dosarele penale si cu situatia mea mai exact. In urma cu 4 ani, la 18 ani, am furat dintr un magazin (atat m a dus capul la varsta aceea..), am fost prins, si cei de la magazin au sunat la politie. Politia a venit, m-a dus la sectie si mi-a luat amprentele, mi au facut poze, tot tacamul. Dupa aceea am asteptat pe holul sectiei si eventual mi au dat drumul. Nu am primit in tot acest timp vreo instiintare sau orice fel de scrisoare de genul. Am dosar penal? daca da, asta imi va pune bete in roate cand voi incerca sa ma angajez dupa master, adica daca eu vreau sa ma angajez, angajatorul poate afla despre ce am facut? Sunt complet ignorant.

Multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

Da, cel mai probabil a fost întocmit un dosar penal pentru furt. Cu toate acestea, 4 ani reprezintă un termen foarte îndelungat de "cercetare" - mai ales în condițiile în care autorul este cunoscut, dvs. probabil ați recunoscut, iar prejudiciul a fost recuperat.

Puteți obține un certificat de cazier judiciar pentru a vedea datele la care un potențial viitor angajator poate avea acces. Dacă nu aveți calitatea de inculpat, nu va apărea nimic în cazier.

Ulterior, puteți adresa o cerere unității de Poliție unde ați fost condus la audieri/amprentări etc. pentru a vă comunica dacă figurați în calitate de suspect/inculpat în vreun dosar penal. Dacă răspunsul este pozitiv, cel mai probabil vă vor comunica numărul de dosar, iar dumneavoastră puteți depune o cerere prin care să vi se permită studierea dosarului penal.

Termenul de prescripție pentru furt este 5 ani, deci se împlinește imediat. Intervenirea prescripției înseamnă că nu mai poate fi pusă în mișcare acțiunea penală și dosarul penal se va clasa sau, dacă a fost pusă în mișcare acțiunea penală (și aveți calitatea de inculpat), cel mai probabil nu se va dispune trimiterea în judecată. Clasarea nu se va înscrie în dosarul penal.

Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2024
Robert Mărginean, Avocat

~ final discuție ~