avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Deplasare in interes de serviciu cu autoturismul
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Deplasare in interes de serviciu cu autoturismul

Buna ziua,
În cazul deplasărilor în interes de serviciu unde timpul estimat de conducere continuă este de 10 ore fără pauză, angajații (șoferul și pasagerii - ceilalți colegi de muncă aflați în aceeași delegație) sunt obligați să călătorească fără a avea posibilitatea de a înopta pe traseu? Au aceștia dreptul legal de a solicita înoptarea pe traseu sau depinde exclusiv de angajator dacă le permite sau nu să înopteze pe traseu?
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:30, 12 Iunie 2024
Soferul trebuie sa respecte legislatia pentru transport de persoane, cu pauze de odihna la intervale de timp. In mod normal, pentru 10 ore de condus continuu, trebuie sa fie 2 soferi.
Legislatie aferenta transport persoane gasiti aici: [ link extern ]
Pentru angajatii/ pasageri, se fac mentiuni in ROI al firmei, avand in vedere ca programul normal de lucru este de 8 ore/ zi, cu referire la acest gen de deplasare.
Multumesc pentru raspuns.
In speta de mai sus, este o deplasare in interes de serviciu in care nu este niciun sofer angajat pe post de sofer. Sunt colegi care se deplaseaza cu masina personala a unuia dintre ei. Dar cred ca am inteles. Angajatorul decide si angajatul trebuie sa se supuna, Nu pare sa apara in lege ceva care sa oblige angajatorul sa acorde dreptul de a inopta dupa un anumit numar de ore.
Ati omis un lucru - in cazul prezentat, soferul (proprietarul masinii) transporta colegi pe post de pasageri. Cu alte cuvinte, cele mentionate in mesajul meu anterior, cu referire la salariat/ sofer/ proprietar de masina sunt aplicabile.
Daca nu se respecta pauzele de odihna si se inregistreaza un eveniment nedorit, soldat cu pagube materiale si in caz nefericit, victime, ce credeti ca va decide instanta cu referire la responsabilitati in producerea evenimentului, pentru angajator, dasr si pentru sofer ?
Dupa parerea mea, in conditiile in care salariatii accepta aceasta deplasare, trebuie intocmit un document scris in care sa se nominalize, in clar, cel putin 2 soferi si perioada de timp (data, ora/ da la .... pana la) de condus pentru fiecare. Se mentioneaza de asemenea daca salariatii benficiaza de repaus pe timp de noapte cu precizarea dcumentului intern al firmei unde se face precizarea. Documentul se aproba de angajator si se inregistreaza la registratura firmei.
In mod normal, astfel de deplasari se efectueaza cu masina firmei cu sofer/ angajat al firmei sau cu mijloace de transport in comun, pentru a nu loc la interpretari.

~ final discuție ~