avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua! In anul 2019 am fost condamnat la evaziune ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua! In anul 2019 am fost condamnat la evaziune fiscală, ...

Buna ziua! In anul 2019 am fost condamnat la evaziune fiscală, la o pedeapsa de 11 luni, fiind suspendată pedeapsa pe o perioadă de 2 ani. De atunci au trecut 5 ani jumătate. Între timp am făcut și reabilitare judecătorească fiind aprobată cu succes. PROBLEMA ESTE CA IN CAZIERUL FISCAL TOT APAR ANTECEDENTE, DE LA ACEASTA CONDAMNARE. DACA S-A FACUT REABLITAREA JUDICIARA NU SE FACE SI CEA FISCALA?
Cel mai recent răspuns: Floriprof , utilizator 10:03, 25 Iunie 2024
Trebuie sa mergeti cu hotararea definitiva la ANAF ca sa va radieze condamnarea din cazierul fiscal. Hotararea probabil ca nu le-a fost comunicata.
Am fost și au spus că nu se poate, deoarece termenul de 5 ani se calculează de la data executării pedepsei de 11 luni. Deci reabilitarea se face doar pentru judiciar sau și fiscal?

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Trebuie sa mergeti cu hotararea definitiva la ANAF ca sa va radieze condamnarea din cazierul fiscal. Hotararea probabil ca nu le-a fost comunicata.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU, e o singura reabilitare. E ceva in neregula in felul in care interpreteaza legea cei de la ANAF. OG 39/2015 prin art 6 arata situtiile in care sunt scosi din evidenta contribuabilii:
Scoaterea din evidenţă a contribuabililor care au informaţii înscrise în cazierul fiscal
(1) Contribuabilii care au înscrise informaţii în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă se află în următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt sancţionate de lege;
b) a intervenit amnistia, reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
c) faptele sunt sancţionate ca infracţiuni şi nu au mai săvârşit fapte de această natură într-o perioadă de 5 ani de la data executării pedepsei;
Dupa cum se poate vedea, cele doua cazuri, lit b si c, sunt distincte. Cu alte cuvinte, daca nu a intervenit reabilitarea dar faptele savarsite sunt sanctionate ca infractiuni trebuie sa treaca cei cinci ani de la data executarii pedepsei.
Ce este de facut? Art. 10 din aceeasi ordonanta arata ca daca cele inscrise in cazierul fiscal nu corespund adevarului se poate cere rectificarea iar daca problema nu se rezolva in termen de 5 zile aveti un termen de 30 de zile in care sa va adresati instantei. Insa probabil ca procesul s-ar termina dupa ce s-ar implini termenul stabilit de ANAF asa ca nu stiu daca merita sa va judecati.
Va mulțumesc! Zi frumoasa va doresc!

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

NU, e o singura reabilitare. E ceva in neregula in felul in care interpreteaza legea cei de la ANAF. OG 39/2015 prin art 6 arata situtiile in care sunt scosi din evidenta contribuabilii:
Scoaterea din evidenţă a contribuabililor care au informaţii înscrise în cazierul fiscal
(1) Contribuabilii care au înscrise informaţii în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă se află în următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt sancţionate de lege;
b) a intervenit amnistia, reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
c) faptele sunt sancţionate ca infracţiuni şi nu au mai săvârşit fapte de această natură într-o perioadă de 5 ani de la data executării pedepsei;
Dupa cum se poate vedea, cele doua cazuri, lit b si c, sunt distincte. Cu alte cuvinte, daca nu a intervenit reabilitarea dar faptele savarsite sunt sanctionate ca infractiuni trebuie sa treaca cei cinci ani de la data executarii pedepsei.
Ce este de facut? Art. 10 din aceeasi ordonanta arata ca daca cele inscrise in cazierul fiscal nu corespund adevarului se poate cere rectificarea iar daca problema nu se rezolva in termen de 5 zile aveti un termen de 30 de zile in care sa va adresati instantei. Insa probabil ca procesul s-ar termina dupa ce s-ar implini termenul stabilit de ANAF asa ca nu stiu daca merita sa va judecati.

~ final discuție ~