Buna ziua,
As avea si eu o intrebare referitoare la transferul dreptului de proprietate pentru un automobil mostenit
In urma cu cativa ani tatal meu a decedat, iar ca urmare a proceduri de succesiune bunurile, inclusiv masina, au fost impartita intre mine, singurul copil, si mama
Eu as dori acum sa ii las masina in totalitate mamei ca ea sa fie unicul proprietar. In urma consultatiilor, mamei i-a fost recomandat sa intocmeasca un "contract de instrainare - dobandire a unui mijloc de transport" prin intermediul caruia eu i-as ceda partea mea. Din ce mi-a explicat ,pentru a putea finaliza transferul ar trebuie ca eu sa impun masina la mine in localitate ( pentru ca as avea partea majoritara si nu mai sunt in aceiasi localitate) si , in acelasi timp, sa o scad de la mine pentru a primi un certificat fiscal. Toate aceste documente ar urma sa fie depuse de mama la directia fiscala din localitatea ei, urmand apoi sa devina unicul proprietar
Tin sa mentionez ca tata inca este cel trecut pe certificatul masinii iar masina este impusa in momentul de fata in localitatea mamei
Mie totata procedura asta cu impus si scazut nu prea face senns in totalitate si as vrea niste opinii / lamuriri , daca se poate
Partajul a fost deja facut in urma cu cativa ani, la scurt timp dupa decesul tatalui. Cred ca acum e vorba doar de partea de inscriere. Insa din cate mi-a comunicat nu o poate face pentru ca eu am partea majoritara iar acel contract de instrainare ar fi piesa lipsa.
Sau sugerati ca se poate face un partaj intre mine si mama acum ?
Cum adică ati facut partaj daca ziceti ca aveti o cota majoritara?
Sunteți cu masina in indiviziune adică sunteti coproprietari și prin partaj, ramane doar unul.
Imi cer scuze, nu imi sunt foarte familiari toti termeni acestia juridii. In mod sigur gresec. Prin partaj eu ma refeream la procedura de succesiune cand toate bunurile ne-au fost impartite. Cred ca inteleg la ce va referiti acum.
Daca inteleg bine cum eu si mama suntem coproprietari, ca urmare a succesiunii, putem intenta procedura de paraj amiabil unde eu ii cedez partea mea si ea devine unic proprietar. Am inteles bine ?
M-ati putea ajuta si cu instructiuni legat de cum decurge totata procedura ? Toate astea se fac la notar ? E nevoie prezenta fizica a ambilor proprietari ?
Un alt punct pe care vreau sa il mentionez este ca m-ar interesa o optiune relativ ieftina, avand in vedere ca masina e destul de veche si nu as vrea sa ajungem la costruri care sa se apropie de valoarea masinii.
teoretic, pt partajarea bunurilor mobile, nu e nevoie de notar, se face prin inscris sub semnatura privata ( asa cum e contractul de vanzare_).
in locul mamei, as merge la taxe si impozitye sa intreb care e procedura.