avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună!Am 16 ani,am întreținut relații sexuale ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună!Am 16 ani,am întreținut relații sexuale consimțite ...

Bună!Am 16 ani,am întreținut relații sexuale consimțite cu un major,diferența de vârstă este mareee,au aflat părinții mei,au depus acum aprox o lună plângere prealabilă la poliție.Am declarat la audieri ca nu îmi însușesc plângerea asupra lui depusă de părinți și nu îmi doresc să fie pedepsit .Conform ultimelor modificări din codul penal fapta a fost încadrată ca viol.Acum am discutat cu părinții,le am explicat situația și sunt de acord să își retragă plângerea.Inceteaza cercetarea penală asupra celui cu care am întreținut relații sexuale?Daca nu,cum se poate proceda pentru încetarea cercetării?
Cel mai recent răspuns: Ștefania_26 , utilizator 03:10, 11 Iulie 2024
Ai 16 ani împliniți? Bănuiesc că fapta a fost încadrată că viol asupra unui minor (art 218 indice 1 cod penal). Dar vezi ca acest articol are mai multe alineate și se face diferența intre minor sub 16 ani și peste 16 ani. Dacă minorul are sub 16 e considerat viol chiar și dacă a fost cu consimțământ. Dacă minorul are peste 16 ani împliniți este considerat viol (chiar dacă a fost consimțit) doar în anumite situații. Practic dacă nu te afli în acele situații nu avem infractiune. Vezi alineatele 5 indice 1 și 2 de la art. 218 indice 1 cod penal.
Infracțiunea se urmărește din oficiu, deci părinții tăi nu au depus plângere prealabila care presupune că depinde de vointa victimei dacă inculpatul este sau nu pedepsit, ci doar plângere ca mod de incunostiintare a organelor judiciare. În dreptul penal exista plângere prealabila și plângere (fără alte cuvinte pe lângă) și sunt diferite.
Tu trebuie practic sa demonstrezi (de fapt el, ca el e inculpatul) că nu e infracțiune, ca nu se încadrează în acele situații când victima are peste 16 ani. Altfel, dacă se va aprecia ca din ansamblul situației se încadrează în una din situații, va fi considerat viol asupra unui minor și fiind urmărit din oficiu, nu depinde de tine ca victima dacă e pedepsit sau nu.

Ana Maria 776 a scris:

Bună!Am 16 ani,am întreținut relații sexuale consimțite cu un major,diferența de vârstă este mareee,au aflat părinții mei,au depus acum aprox o lună plângere prealabilă la poliție.Am declarat la audieri ca nu îmi însușesc plângerea asupra lui depusă de părinți și nu îmi doresc să fie pedepsit .Conform ultimelor modificări din codul penal fapta a fost încadrată ca viol.Acum am discutat cu părinții,le am explicat situația și sunt de acord să își retragă plângerea.Inceteaza cercetarea penală asupra celui cu care am întreținut relații sexuale?Daca nu,cum se poate proceda pentru încetarea cercetării?

~ final discuție ~