Bună ziua! As avea cateva intrebari, ale caror raspuns din partea dvs. le-as aprecia si va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
1. Care ar fi demersurile legale pentru un ONG, care are CAEN dedicat activităților recreative, să dezvolte un proiect muzical, sub forma unui grup muzical, cu membri din exteriorul entității?!
2. Proiectul trebuie să fie agreat de membrii fondatori prin decizie internă?
3. Cum se contabilizează cotizațiile membrilor grupului muzical în contabilitatea acestui ONG?!
4. Sub ce formă ONG poate încheia contracte de prestări servicii având că scop reprezentații muzicale cu terțe persoane, implicând proiectul muzical?!
5. Care ar putea fi modul de remunerare a membrilor grupului?
IN principiu un ONG are CAEN 9499 indiferent de scop si obiective (exceptie cluburile sportive si ONG de tip asociatii profesionale cu regim special)., Doar pentru activitatile economice se poate vorbi de alte CAEN. Daca scopul si obiectivele acelui ONG prevad sau permit, desigur scopul si obiectivele - de ex. promovarea unui anumit gen muzical, sa a culturii / interesuli pt muzica / ocuparii timpului liber cu activitati culturale etc. etc. = pot fi urmarite de acel ONG si prin crearea unei formatii /grup muzical ( sau cor, trupa de teatru, formatie de dansuri sau balet etc. etc. ). Calitatea de fondator nu paote conferi nici un drept de decizie ulterior infiintarii ONG-ului. Nu ati spus ce tip de ONG este - asociatie, fundatie sau federatie? Daca e fundatie, decide CD. Daca e asociatie, in functie de prevederile statutului, decizia de infiimtare a acelei trupe muzicale si conditiile de functionare le stabileste fie Adunarea Generala, fie Consiliul Director, si detaliile pot fi delegate sau sunt deja date prin statut in atributia unor persoane cu functii executive ex. presedinte, coordonator de program /. proiect, director executiv etc. Daca membrii formatiei sau membri ai asociatiei, cotizatia lor e ca si contizatia altor membri, nu e nimic special. Cu artisti precum membrii unui grup muzical, cel mai bine se incheie nu contracte de prestari servicii ( care au natura juridica a unui contract de antrepriza) ci contacte de cesiune de drepturi de autor. Pe baza lor pof fi si remunerati. Si e mult mai simplu decat daca li se fac contracte de munca. Contracte "de prestari serivii" oricum ar ridica mari probleme de legalitate daca ei activeaza in mod repetitiv nu cu ceva ocazie punctuala....