avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
LIVE, ACUM (323 PARTICIPANȚI) SSM: Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație cu uzufruct

Bună seara , tatăl meu( vaduv) mi-a facut contract de donație cu uzufruct viager, fără clauze . Frații mei au semnat în fata notarului ca sunt de acord ca să îmi lase mie . Între timp tata sa recăsătorit .
Întrebările mele ar fi : 1 -
După decesul acestuia pot frații mei sa atace acest act ? Dacă da , care ar fi șansele sa câștige ?
2 - soția tatălui meu are drept la succesiune ? Mention3z ca actul a fost facut înainte de căsătorie .
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2024
betty_dumy, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 05:12, 19 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunurile pe care vi le-a donat tatăl dvs au fost bunurile proprii ale tatălui?
Sau au fost dobândite în timpul căsătoriei cu mama? (Și dacă da, ați dezbătut succesiunea după mamă? Cine a rămas moștenitor?)
Au fost dobândite înainte de căsătoria cu mama mea,

raluk0207 a scris:

Bunurile pe care vi le-a donat tatăl dvs au fost bunurile proprii ale tatălui?
Sau au fost dobândite în timpul căsătoriei cu mama? (Și dacă da, ați dezbătut succesiunea după mamă? Cine a rămas moștenitor?)

Ok. Și dacă tatăl dvs era proprietar, ce treabă au avut frații, ca sa-si dea acordul?
Un proprietar poate face ce vrea cu bunurile sale.
Nu știu asta , ...

raluk0207 a scris:

Ok. Și dacă tatăl dvs era proprietar, ce treabă au avut frații, ca sa-si dea acordul?
Un proprietar poate face ce vrea cu bunurile sale.

Nu știu ce cuprind declarațiile fraților, dar atât timp cât au fost date în timpul vieții tatălui, sunt frecție la un picior de lemn.
Dacă acea donație este excesiva (adica tata v-a donat absolut tot ce avea) si încalcă rezerva succesorala a fraților, aceștia pot solicita reductiunea donației, în termen de 3 ani după decesul tatălui. Desigur, dacă doresc...
Reductiunea presupune fie împărțirea fizica a bunurilor donate, fie obligarea dvs sa le achitați o sultă.

~ final discuție ~