Buna ziua, in anul 2023 am contractat 3 credite de la BCR pe firma iar eu in calitate de administrator si sotia in calitate de fidejusor am semnat contractele de credit. In anul 2024 am achizitionat eu si sotia un apartament prin credit ipotecar(nu prima casa) tot de la BCR pe persoana fizica. Nu am mai putut platii anul acesta creditele pe firma si inregistrez intarzieri inclusiv la Anaf. Intrebarea este poate sa ma execute pe apartament pentru datoriile acumulate pe firma?
Dacă soția este fideiusor, în opinia mea, da, pot să o execute silit pe soție pentru partea ei din apartament. Pe dumneavoastră înțeleg că nu pentru că ați semnat numai în numele firmei, nu și în nume personal (nu sunteți și dumneavoastră fideiusor).
Mă rog, drumul este destul de lung pentru că va fi necesar să facă mai întâi o ieșire din indiviziune - să forțeze practic partajul. Nu vă execută silit direct și jumătate din contravaloarea apartamentului ar trebui să vă revină dumneavoastră (teoretic, pentru că practic va ajunge tot la BCR pentru creditul personal pe care l-ați contractat).
DinuX
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu cred ca nu, avand in vedere ipoteca. Dar pot face o executare prelungita pe veniturile sotiei si alte bunuri pana ajungeti sa achitati creditul personal si sa fie ridicata ipoteca, si atunci executa si apartamentul. Din pacate e aceeasi banca si ei pot decide intern ce sume sunt prioritare de recuperat, si atunci da, pot executa si apartamentul.