Bună ziua ! Cum calculez corect pretul unui produs de patiserie. Ca exemplu : un croasant costa 5 lei ( produse folosite pentru producerea lui). Cum calculez celelalte cheltuieli pentru producerea lui ( intretinere , chirie , angajati)? . Mulțumesc
Calcularea corectă a prețului unui produs de patiserie implică luarea în considerare a tuturor costurilor asociate cu producerea și vânzarea acestuia.
In primul rând trebuie calculat costul de producție. Aceasta include atât costurile directe, cum ar fi ingredientele, cât și costurile indirecte, cum ar fi chiria, întreținerea și salariile angajaților. Este important de avut in vedere si comlexitatea societății (de exemplu: dacă exista secții auxiliare sau daca o grupă de cheltuieli se realizează pentru producerea mai multor produse). Toate acestea trebuie a fi distribuite în baza unor chei de repartizare care sa aibă la baza raționamentul profesional.
Presupunând ca va interesează obținerea de profit, după obținerea costului de producție este necesar să aveți în vedere si cheltuielile de distribuție și vânzare, precum și cheltuielile administrative. Daca aveți un singur produs de patiserie, toate aceste cheltuieli vor fi atribuite acestuia. Daca aveți mai multe produse pe care le produceți (sau mai multe tipuri de activități) este necesar a repartiza și aceste cheltuieli in baza unor chei de repartizare.
După ce obțineți prețul complet unitar, in funcție de marja de profit dorită, va adăugați adaosul necesar și aflați prețul pe care trebuie să îl urmăriți a-l avea.
OBS: Trebuie sa aveți in vedere faptul că costurile dumneavoastră vor varia de la o perioadă la alta, motiv pentru care ar fi eficace ca să vă faceți aceste calcule cu o anumită frecvență astfel încât să observați din timp eventualele deprecieri ale profitului, precum și costurile a căror pondere cresc semnificativ.
Exista și alte metode de calcul. Aceasta este cea mai simplă.
ibn
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
As adauga la cele spuse anterior faptul ca ar fi bine sa vedeti si pretul final al produsului la magazine similare din proximitate pentru a va face o idee cu cit se vinde produsul la alte magazine. Succes!
dodoambra
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Pretul este cel de pe piata ( +/- putin ). Dupa aia vedeti daca este rentabil si va acopera costul de productie ( ingrediente, manopera, regie...) In caz ca nu, renuntati la produs ca nu este rentabil.
Este corect și așa: plecarea de la un preț prestabilit și urmărirea încadrării într-un cost țintă.
Atenție la costurile care nu sunt directe și care e posibil să credeți că nu țin de costul noului produs. Aceasta vă poate face să credeți că aveți un produs rentabil, însă la un moment dat veți sesiza că profitabilitatea societății scade (deci undeva s-a pierdut din vedere ceva).
La fel se întâmplă dacă nu vă previzionați corect cele necesare înainte de a demara proiectul. Vă veți trezi că veți avea costuri mai mari decât prețul de vânzare, iar dacă vor exista contracte în derulare, va trebui să suportați pierderea.